Biografii

Bansen Tanaka

 
 

21 martie 1912 - decembrie 1988

Bansen Tanaka s-a nascut pe 21 martie 1912, in Osaka. A practicat judo, iar in octombrie 1936 il intalneste pe Morihei Ueshiba si pe nepotul acestuia, Noriaki Inoue, intr-un han in Osaka. Dorind sa invete aikido, cauta un loc pentru un dojo de aikido in care sa predea Inoue. Acesta preda la un centru de politie din apropiere (in prefectura Mie) si pe drumul de intoarcere se putea opri in Osaka. O luna mai tarziu noul dojo isi deschide portile. In acest dojo, Noriaki Inoue preda o data la cateva zile, iar Morihei Ueshiba venea cam de 2 ori pe luna. Antrenamentele se desfasoara in acest fel pana in aprilie 1939, cand Bansen Tanaka este inrolat.

In timpul razboiului, datorita abilitatilor sale in aikido, serveste ca bodyguard. Dupa terminarea acestuia, se intoarce in Osaka si isi reia antrenamentele.

In octombrie 1951, Tanaka este contactat de catre Morihei Ueshiba, care preda la centrul de politie Sonezaki din oras, pentru a aduna din vechii practicanti in vederea realizarii unei demonstratii. Seful centrul de politie la acea vreme a fost Kenji Tomita. O'Sensei i-a sugerat lui Tanaka construirea unui dojo, acesta fiind finalizat pana la sfasitul lui 1951. Pe durata construirii acestui dojo, Bansen Tanaka il insoteste pe Ueshiba in Iwama, unde practica intr-un ritm sustinut de aproximativ patru antrenamente pe zi. Dupa finalizarea dojo-ul, Tanaka se intoarce in Osaka, iar Morihei Ueshiba face o demonstratie la inaugurarea acestuia, pe 10 ianuarie 1952. O'Sensei ramane pentru un an si jumatate si a predat in acest dojo, dar deoarece sotia sa era in Tokyo, a efectuat mai multe calatorii acasa. Primii sapte ani sunt foarte dificili, situatie financiara a dojo-ului nefiind buna, Tanaka gandindu-se sa renunte, dar la inceputul anilor 1960, numarul de practicanti a inceput sa creasca rapid, la fel si numarul de dojo-uri. Cu tot cu dojo-urile din cluburile scolare erau peste 40, multe dintre ele fiind in zona Kyoto.

Bansen Tanaka a scris cartea "Esenta aikido-ului" si a fost instructor sef la Aikiaki Dojo Osaka, pana la moartea sa, in decembrie 1988. A avut 9 Dan Aikikai.

Printre elevii sai se numara : Yukio Kawahara - 7 Dan Aikikai - director tehnic la Federatia Canadiana de Aikido, Higuchi Takanari - 7 Dan - instructor sef la Renmei Dojo din Kyoto, Seiji Tomita - 8 Dan - fondator al scolii Sen Ban Juku in Belgia si Ishiyama Ishu - 6 Dan - instructor sef la West Vancouver Aikikai Dojo