Biografii

Michio Hikitsuchi

 
 

14 iulie 1923 - 2 februarie 2004

Michio Hikitsuchi s-a nascut pe 14 iulie 1923 intr-un sat din apropierea orasului Shingu, prefectura Wakayama. Devenit orfan de mic, a fost crescut de bunica sa (instructor de Naginata), care l-a pus sa invete diverse arte martiale. Astfel, la varsta de 9 ani incepe studiul judo-ului, iar de la 10 ani kendo. Continua cu studiul sulitei (Yari), a calariei (Bajutsu), a aruncarii (Shuriken), sabiei (Iaido), karate Go-Ju-Ryu si baionetei (Jukenjutsu).

Bunica lui Hikitsuchi a fost o prietena a lui Morihei (Shingu este aproape Tanabe, locul de nastere al fondatorului), astfel incat la varsta de 14 ani, Hikitsuchi l-a intalnit pe acesta. Impresionat, Michio decide sa isi puna toata energia in invatarea aiki-budo. Desi era stabilita o regula in privinta varstei celor care doreau sa studieze sub indrumarea lui Morihei Ueshiba, pentru Hikitsuchi s-a facut o exceptie.

Pe timpul razboiului, a predat Budo la functionarii militari din Japonia si Coreea.

Dupa razboi va continua practicarea aikido-ului sub indrumarea lui O'Sensei. In 1949, primeste un telefon de la Morihei Ueshiba pentru a se intalni la Kii Katsura, o statiune balneara la aproximativ 30 de minute de Shingu. Aici, Ueshiba ii explica despre directia gresita pe care a mers Budo, si ca adevaratul budo este cel al dragostei si intelegerii intre oameni. Hikitsuchi a decis sa abandoneze practicarea celorlalte arte martiale si sa se concentreze pe practicarea aikido-ului. La cererea lui Morihei, in 1953 Hikitsuchi va construi un dojo (Kumano Juku dojo) in Shingu.

In 1957, Michio Hikitsuchi primeste din mainile lui O'Sensei un sul (makimono) despre bojutsu avand tehnicile ilustrate de catre un pictor celebru (Kanda Massami) si explicatiile scrise de catre Morihei. Acest sul era intitulat "Bojutsu Masakatsu Agatsu” - Adevarata Victorie este Victoria Asupra Ta, si reprezinta atestatul conform caruia Michio Hikitsuchi era capabil de a transmite mai departe invataturile primite. Conform spuselor lui Clint George (unul din uchi-deshi lui Michio Hikitsuchi care s-a antrenat in Shingu 15 ani), Shingu bojutsu are urmatoarele nivele:

- Ikkyo: forma fundamentala fara partener

- Nikyo: forma fara partener in care se exploreaza miscarile circulare

- Sankyo: forma fara partener in care se exploreaza cele 3 dimensiuni, o miscare sferica

- Yonkyo, Jiyuwaza: miscari libere

In 1969, Michio Hikitsuchi (46 ani) era cel mai tanar sensei care avea 8 Dan. Pe 10 ianuarie 1969, in timpul unui antrenament si in prezenta lui Kubokatsu Hiroo, Morihei Ueshiba opreste antrenamentul si ii spune: "Ti-am dat tot ce stiu, Michio San. Azi iti ofer 10 Dan." Totusi anul 1969 este un an trist pentru Hikitsuchi. Pe 26 aprilie moare Morihei Ueshiba, iar pe 20 mai ii moare subit fiul de 13 ani.

Dojoul din Shingu este in crestere, astfel incat, in 1973 a inaugurat unul nou de 131 de tatami. In 1974 si in 1978, Hikitsuchi Sensei insotit de cativa profesori de la dojo efectueaza 2 vizite in SUA. In 1984 efectueaza prima calatorie in Franta urmand ca pana in 1987 sa mearga regulat. In 1988 maestrul Hikitsuchi se imbolnaveste grav, si are nevoie de 2 operatii grele pentru a-si reveni.

In martie 1991 a primit din partea Nihon Budokan din Tokyo, o diploma pentru contributia sa deosebita de peste 50 de ani de predare si dezvoltare a aikido-ului. Aceasta diploma ii este inmanata de catre Kishomaru Ueshiba.

A continuat sa predea la dojo-ul sau din Shingu, ajutat de catre cei mai vechi membri. Moare pe 2 februarie 2004. El a detinut urmatoarele grade: 10 Dan Aikido, 8 Dan Iaido, 8 Dan Kendo, 8 Dan Judo.