Biografii

Seiseki Abe

 
 

martie 1915 18 mai 2011

Seiseki Abe s-a nascut in 1915 in Osaka. In 1934, la varsta de 19 ani, a inceput practicarea caligrafiei (shodo) sub indrumarea tatalui sau, un talentat caligraf si profesor la o scoala elementara. Caligrafia a devenit curand parte din viata sa, astfel incat in 1948 a devenit profesor de caligrafie in Osaka. Mai intai a predat la o scoala elementara, apoi la o scoala de fete, la liceu si universitate.

Confruntandu-se cu o criza spirituala in practica sa de caligraf, incepe sa practice misogi sub indrumarea doctorului Kenzo Futaki, director al Misogi no Renseikai (Societatea pt. practica misogi). Acest grup era dedicat explorarii si invatarii metodelor care pot fi folosite pentru a obitne o putere spirituala dincolo de puterea fizica, de purificare a corpului si spiritului. In cadrul grupului se practicau 8 tipuri majore de antrenament, din care ceea mai cunoscuta era sederea sub o apa curgatoare rece. Putin cate putin aceasta practica ii schimba atitudinea si maniera de caligrafiere. Apoi, Futaki ii recomanda sa practice aikido, doctorul insusi fiind practicant.

Seiseki Abe l-a intalnit pe Morihei Ueshiba in 1952, la inaugurarea dojo-ului de aikido a lui Bansen Tanaka. A observat ca metoda de respiratie a lui Ueshiba era similara cu cea folosita in caligrafie sau misogi. Incantat de aceasta similaritate a inceput sa studieze aikido imediat. A continuat sa studieze aikido multi ani, si in acelasi timp sa-si perfectioneze caligrafia.

In 1954, Seiseki il insoteste pe Ueshiba la Shingu pentru a asista la deschiderea dojo-ului lui Michio Hikitsuchi. Au ramas acolo aproximativ o luna. In acest timp, Ueshiba l-a rugat sa predea shodo studentilor in pauzele dintre antrenamente, Ueshiba multumindu-se sa priveasca. Incetul cu incetul Morihei Ueshiba devine interesat de aceasta arta si decide sa invete si el. Intre cei 2 oameni: Seiseki Abe si Morihei Ueshiba s-a dezvoltat o relatie speciala, si incepand cu 1959 si pana la moartea sa, Ueshiba a venit cu regularitate sa stea in casa lui Abe din Osaka sa invete shodo si sa predea aikido. Pentru aikido, Abe a construit un dojo chiar langa casa sa - Ameno Takemusu Juku Dojo. Dupa ani de antrenament, Ueshiba i-a acordat verbal 10 Dan, desi Aikikai i-a recunoscut doar 8 Dan.

Dupa moartea lui Morihei Ueshiba, Abe sensei a continuat sa predea atat shodo cat si aikido la dojo-ul sau din Osaka. Are peste 3000 de studenti in regiunea Kansai, precum si in SUA si Australia. Printre fostii sai studenti se numara si Steven Seagal. Este membru al organizatiei artistice Nitten, una din cele mai importante din Japonia, fiind responsabil cu selectia anuala a caligrafiilor care urmeaza sa fie expuse in cadrul celei mai mari expozitii din tara. De asemenea este un specialist in misogi si Kojiki (cronica lucrurilor stravechi) - carte de baza a culturii japoneze.

Seiseki Abe este autorul marii pietre cioplite "Aiki Jinja" situata la templul Aiki Jinja din Iwama.