Biografii

Sadateru Arikawa

 
 

20 ianuarie 1930 - 11 octombrie 2003

Sadateru Arikawa s-a nascut pe 20 ianuarie 1930 in Tokyo. A inceput practica artelor martiale de tanar, studiind kendo, judo si mai ales karate shotokan.

In 1947, cu ajutorul unei recomadari, incepe practicarea aikido-ului, fiind unul dintre cei mai tineri uchi-deshi de la Aikikai Hombu Dojo, iar din anul 1952, Sadateru devine instructor si incepe sa predea in cadrul Hombu Dojo. Era cunoscut pentru tehnica sa puternica si aruncarile viguroase.

Mai tarziu, in 1959, este numit redactor la jurnalul Aikikai, post pe care il ocupa pana in 1974. Cercetator neobosit, aduna o colectie impresionanta de carti, articole, imagini si filme referitoare la aikido. Devine membru in Consiliul Suprem al Federatiei Internationale de Aikido, si este insarcinat sa participe la revizuirea constitutiei, existand discrepante intre origianlul din limba japoneza si traducerea in engleza.

Calatoreste in jurul lumii, demonstrand un stil de aikido sever, extrem de viguros.

In 1978, avand probleme de sanatate intrerupe pentru o perioada de aproximativ un an antrenamentele. Dupa refacerea sa, isi reia indatoririle de instructor in cadrul Hombu Dojo.

In 1994, Sadateru Arikawa este promovat la 9 Dan. El este unul dintre marii instructori din generatia de dupa razboi, jucand un rol important in raspandirea aikidoului in intreaga lume, avand cunostine aprofundate ale artelor martiale japoneze. A fost un apropiat al familei Ueshiba, traind in contact zilnic cu O'Sensei mai bine de 10 ani.

A murit la 73 de ani, pe 11 octombrie.