Biografii

Hiroshi Kato

 
 

1935 2 decembrie 2012

Hiroshi Kato s-a nascut in Tokyo in 1935. A inceput practicarea aikido-ului la varsta de 19 ani (1954), fiind introdus de o cunostiinta a mamei lui la Hombu Dojo. Aici se antreneaza sub indrumarea lui O'Sensei. Deoarece lucra in timpul zilei la o imprimerie, ajunge doar la antrenamentele de seara (tot din acest motiv nu poate deveni uchi-deshi). Se antreneaza zilnic, petrecand multe ore perfectionandu-si tehnica. Deseori se antrena cu armele de unul singur noaptea, pana la rasaritul soarelui si apoi mergea la munca. Obisnuia sa viziteze temple din munti, ramanand peste noapte pentru a practica arme si a medita. Dupa primii 10 ani de practica la Hombu Dojo, Kato are din cand in cand ocazia de a-l servi pe Morihei Ueshiba. El l-a privit pe O'Sensei cu cel mai inalt respect, considerandu-l singurul sau profesor. S-a retras din munca sa de la imprimerie si a inceput sa preda Aikido.

In 1965 se formeaza sub conducerea sa un grup de practica numit Yagyu-Kai, unde cei mai multi membri era centuri negre. In 1987, Kato infiinteaza in cartierul Suginami-Ku un dojo, Suginami Aikikai, ca o ramura a Aikikai Hombu Dojo. Grupul Yagyu-Kai a fost inclus in Suginami Aikikai. In tot acest timp Hiroshi Kato a continuat sa practice la Hombu. El obisnuia sa spuna : "Aikido nu este ceva sa inveti de la altii, ci sa inveti de la tine. In modul ideal, practica trebuie sa fie pentru sine, si trebuie sa fie riguroasa, bazata pe o auto-disciplina aspra si din propria vointa."

El si-a continuat antrenamentele peste 52 de ani la Aikikai Hombu Dojo, prinzand 3 generatii : O'Sensei, al 2-lea Doshi si actualul Doshu. A primit 6 Dan de la Morihei Ueshiba, iar gradul de 7 si 8 Dan (in 1994) de la al 2-lea Doshu.

In 1994 a inceput sa predea aikido in SUA, si la dojo-urile afiliate lui in California si Texas. De asemenea, a dezvoltat o retea in Mexic si Indonezia. Este invitat sa predea si in alte dojo-uri afiliate la Aikikai.

Din 1999 pana in 2001 a primit laude din partea primarului din Huston, Texas pentru contributia sa in dezvoltarea aikidoului din aceasta zona, iar in octombrie 2006 este proclamata "Ziua Hiroshi Kato" din partea primarului din Midland,Texas.

Datorita angajarii sale, in Suginami Dojo, exista mai multe grade inalte, inclusiv de 5 si 6 Dan, care studiaza sub indrumarea sa. Continua sa participe la evenimentele speciale ale Aikikai Hombu, alaturi de actualul Doshu, Moriteru Ueshiba.

Bibliografie:

Hiroshi Kato

Hiroshi Kato