Biografii

Yoshio Kuroiwa

 
 

ianuarie 1932 - 19 ianuarie 2010

Yoshio Kuroiwa s-a nascut in ianuarie 1932 in Tokyo. In tinerete practica box la categoria amatori, castigand titlul "Manusile de Aur". Din pacate, sufera de o degenerare a ochilor si este nevoit sa poarte ochelari cu lentile groase pentru a-si proteja ochii sensibili la lumina.

Descopera aikido in 1953 si intra la Hombu Dojo, iar in 1958 devine instructor. De asemenea, practica si karate.

In paralel, Kuroiwa este numit instructor principal al clubului de aikido de la universitatea Rikkyo din Tokyo si se impune ca lider al cluburilor universitare de aikido. Publica o serie de articole despre aikido in revista universitatii Rikkyo (Wago) si participa la dezvolatarea revistei "Aikinews". In anii 1960 este considerat unul dintre cei mai puternici si mai priceputi practicanti de la Hombu Dojo.

In ceea ce preda subliniaza practic eficienta tehnicilor de aikido. Datorita experientei sale in box, are o viziune unica asupra aikido-ului si nu ezita sa armonizeze tehnicile de box cu cele din aikido. Dezvolta ideea de "kata" si "waza". Kata este tehnica pura cu participarea rationala a lui uke, iar waza este expresia naturala a tehnicii, expresie pe care nu o putem copia si pe care trebuie sa o descoperim noi insine.

In 1982 Yoshio Kuroiwa contribuie la dezvoltarea aikidoului in Statele Unite, participand la doua stagii de pregatire.

Este invitat in cadrul primei demonstratii de aikido in Tokyo ("FRIENDSHIP DEMONSTRATION"), unde il reintalneste pe prietenul sau, Mitsugi Saotome.

Se retrage din Aikikai in ultimii ani si moare pe 19 ianuarie 2010, avand 77 de ani. A detinut gradul de 6 Dan, iar dintre elevi sai ii amintim pe Ellis Amdur si Hiroshi Ikeda (7 Dan).