Biografii

Mutsuro Nakazono

 
 

20 decembrie 1918 - 8 octombrie 1994

Mutsuro Nakazono (mai numit Masahiro, Masahilo, Mitsuro, Mikoto, Mutsuharu.) s-a nascut pe 20 decembrie 1918 in prefectura Kagoshima - insula Kyushu, intr-o familie care practica medicina orientala de mai multe generatii (el fiind ce-a de-a 8 generatie). A crescut urmarind-o si asistand-o pe mama sa, Chie Fuchigami-Nakazono, in practica ei.

Asemena multor copii japonezi din acea perioada, a inceput practicarea artelor martiale din copilarie (bunicul sau "Kosuzume" a fost un camion regional la sumo), studiind kendo la varsta de 6 ani, judo pe cand avea 12, si apoi karate la 19 ani. In 1933 obtine centura neagra in judo , iar un an mai tarziu incepe sa studieze acupunctura si medicina chineza sub indrumarea doctorului Juzo Motoyama. Cu acest doctor studiaza pana la varsta de 22 ani. De asemenea va studia si cursul de terapie rezervat practicantilor de judo. In 1938, obtine o diploma in osteopatie, repararea si manipularea structurala a corpului, precum si diploma de 4 Dan in judo.

Pe timpul celui de-al 2-lea razboi mondial este mobilizat in Manciuria unde aprofundeaza studiul kendo-ului si incepe sa studieze aikido. La revenirea sa in Japonia, in 1941, incepe sa studieze sub indrumarea directa a lui Morihei Ueshiba. Acesta il intiaza si in principiile kotodamei (cuvinte ale sufletului).

In anul 1942, obtine 3 Dan in kendo Botoku kai, iar in 1948 este numit 5 Dan in Judo Kodokan.

In anii 1950 a fost apropiat al lui Nyoichi Sakurazawa (cunoscut si sub numele George Ohsawa), fondatorul macrobioticei. Pleaca de cateva ori in India, Madras, unde conduce Departamentul de Medicina Orientala intr-un spital de leprosi, si unde trateaza boli folosind principiile sistemului Ohsawa. Acesta ii confera cel mai inalt grad din scoala sa. De asemenea, tot in anii '50, sub indrumarea maestrului Yusai Sakai, studiaza vindecarea Shugendo (o metoda straveche de vindecare spirituala practicata de preotii Shugendo, bazata pe ascetism). Acesta il invata metoda lui proprie "Te a Te" (tratarea cu mina spiritului).

In 1956 este promovat 6 Dan in aikido, dupa 15 ani de practica, iar in 1958 pleaca in Vietnam unde devine instructor pentru politie si parasutisti, predand judo si aikido. Se muta in Singapore, unde deschide un dojo in timp ce incearca fara succes sa intre in lumea afacerilor.

In 1961 este desemnat de catre Aikikai Hombu Dojo succesor a lui Tadashi Abe, si pleaca sa raspandeasca aikido in Europa si Africa de Nord. Printre primele locuri unde a predat, a fost Legiunea Straina si dojo din Marsilia. Va organiza stagii comune cu maestrii Masamichi Noro (sosit in 1961) si Nobuyoshi Tamura (sosit in 1964). Nakazono se muta la Paris, iar Tamura va ramane sa predea in locul sau in Marsilia. Deoarece avea un nivel ridicat in judo, Mutsuro Nakazono are relatii stranse cu Kenshiro Abbe si Haku Michigami (Anglia), fiind promovat la 6 Dan Judo de catre Kenshiro Abbe. Este expert desemnat de catre Asociatia Culturala Europeana de Aikido. In dojo-ul sau de la Poarta Saint-Martin, introduce exercitii de meditatie in cadrul practicii.

Prin intermediul lui Morihei Ueshiba, in 1963, il cunoaste pe Koji Ogasawara. Dupa moartea lui O'Sensei continua studiul kotodamei cu maestrul Ogasawara, integrand acesta disciplina in cadrul metodelor sale de tratament. Mai tarziu, maestrul Futomani, ii transmite o intelegere mai simpla si mai accesibila a kotodamei.

In 1967 fondeaza institutul Kan Nagara, unde preda aikido si medicina orientala. Tot aici preda pentru prima data kotodama, asa cum i-a fost transmisa de catre O'Sensei.

La inceputul anilor 70, maestrul Nakazono (7 Dan aikido) este pricipalul pionier al acestei disciplina in afara Japoniei. Activitatile sale de medicina alternativa ii provoaca unele probleme in ceea ce priveste legislatia franceza. Refuza promovarea la 8 Dan oferita de Aikikai, si paraseste arena politica a aikido-ului.

In 1972, dupa 11 ani petrecuti in Franta, se muta peste ocean, in Santa Fe, New Mexico - SUA, dar pastreaza legaturile cu Franta. In Santa Fe deschide o clinica medicala si un centru educational. In ianuarie 1973, pacientii maestrului Nakazano introduc un act in senatul statul New Mexico, fiind primul act legislativ referitor la acupunctura din SUA. Intre 1974 si 1985 trateaza multi pacienti veniti de pe toate continentele, iar lista de asteptare devine din ce in ce mai lunga.

In 1978, stabileste un centru, Institutul Kotodama, unde preda metoda lui "Kototama Life Terapie", medicina orientala si acupunctura. Binenteles, aikido face parte din programa sa.

In anul 1984 este rasplatit cu distinctia "Comoara Vie" a orasului Santa Fe, pentru contributia sa culturala si spirituala din cadrul acestei comunitati. In 1985 este premiat de catre senatul statului New Mexico, pentru inspirarea actului privind acupunctura. In acelasi an este invitat de catre Asociatia Franceza de Osteopatie si Asociatia Franceza de Aikido in Franta, in calitate de conferentiar.

Mutsuro Nakazono, 7 Dan in aikido, 6 Dan in judo, 3 in kendo, a fost expert in kotdama si medicina traditionala. A murit pe 8 octombrie 1994.