Biografii

Shoji Nishio

 
 

5 decembrie 1927 - 14 martie 2005

Shoji Nishio s-a nascut pe 5 decembrie 1927 in prefectura Aomori. Pe cand avea 14 ani, a inceput sa studieze judo in cadrul dojo-ului Senba, Tokyo. Dupa razboi, pe 1 septembrie 1945, se inscrie la Kodokan unde practica sub indrumarea maestrul Jigoro Kano, ajungand la 4 Dan. Observand limitarile din cadrul competitiilor, se decide sa practice karate, astfel incat, la 18 ani a inceput sa practice Karate Shindo Jinen Ryu sub indrumarea maestrului Konishi Yasuhiro. In 1951 cunoaste pe un profesor de karate, Toyosaku Sodeyama, care invata si preda la dojo-ul maestrului Konishi. Acesta povesteste despre intalnirea cu un maestru de neatins, care se misca "ca o fantoma", neputand sa-l loveasca macar o data. I-a spus lui Nishio sa mearga sa-l vada pe acel om. Shoji Nishio care avea pe atunci 24 de ani, merge si astfel il intalneste pe Morihei Ueshiba, care il accepta ca elev, dar fara a fi uchi-deshi.

Dupa ani de practica intensa, in 1955, Shoji Nishio este numit shihan si devine cel mai tanar instructor. Avand o mare libertate de miscare in timpul programului de lucru, isi permite sa predea in 4 dojo-uri din Tokyo si Yokohama pentru multi ani.

In paralel cu aikido incepe sa studieze Iaido Muso Jikiden Eishin Ryu sub indrumarea lui Shigenori Sano si Jodo Shinto Muso Ryu (din 1957 sau 1958) cu Takaji Shimizu. De asemenea, mai studiaza Jo-jutsu Shinto Muso-ryu si Jo-Jutsu Hozoin-ryu, si isi dezvolta propriul sau stil de aikido.

A dezvoltat un sistem de lucru cu armele foarte diferit de sistemul lui Morihiro Saito. Toate tehnicile care se efectuau cu mana goala puteau fi efectuate si cu bokken-ul. Potivit lui Nishio toate tehnicile pot fi lucrate in 5 forme: cei 2 parteneri lucreaza cu mainile goale, sabie vs. mainile goale, jo vs mainile goale, sabie vs sabie si jo vs sabie.

In 1965 a creat o scoala noua de iaido, Aiki Toho Iaido - principiul Aiki cu sabia - sau Nishio-ryu Iai, care include forme din aikido.

La moartea lui O'Sensei, in 1969, se decide sa nu mai predea in cadrul Aikikai, dar pastreaza bune relatii cu Doshu Kisshomaru si continua sa activeze in comitetul Aikikai, compus din 8 shihani. In 1976 este promovat la 8 Dan Aikikai.

Retras din cadrul administratiei japoneze in 1980, isi dedica timpul predarii artei sale in strainatate: SUA, Suedia, Danemarca, Franta, Germania, Cehia. In 2000 renunta la orice calatorie in afara Japoniei si termina de scris cartea "Yurusu Budo" (yurusu : iertare, budo: calea razboinicului).

In 2001, isi da acordul pentru definirea celor 15 kata din Toho Iaido. Aceste kata corespund unor situatii de lupta impotriva unui sau mai multor adversari, combinate cu miscari clasice din aikido (cu exceptia primului si ultimului kata).

In ianuarie 2003 a primit medalia "Budo Kyoryusho" din partea Federatie de Budo Japoneze, pentru contributia sa la dezvoltarea si promovarea aikidoului.

In 2004 autorizeaza publicare cartii sale "Yurusu Budo".

Atins de cancer, maestrul Shoji Nishio moare pe 14 martie 2005, la varsta de 77 de ani. El a detinut 8 Dan in aikido, 7 Dan in iaido, 6 Dan in judo si 5 Dan in karate.