Biografii

Masamichi Noro

 
 

21 ianuarie 1935 15 martie 2013

Masamichi Noro s-a nascut pe 21 ianuarie 1935 in Aomori, nordul Japoniei. In primii sai ani ai vietii a fost inconjurat de un univers al muzicii clasice occidentale, lucru care i-a influentat puternic sensibilitatea. Copil bolnavicios, a practicat kendo, judo si natatia, in timp ce educatia sa il conducea spre a prelua afacerea familiei.

In 1955, pe cand urma studiile universitare in medicina, unchiul sau il prezinta lui Morihei Ueshiba. Acest eveniment a fost decisiv pentru tanarul Masamichi, acesta renuntand la planurile sale si devine uchi-deshi la Aikikai Hombu Dojo. Antrenamentele se efectueaza in stil vechi, avand loc zi si noapte la casa maestrului. In acest mod, incepand cu 1955 pana in 1961, Masamichi il urmeaza pe Morihei din Tokyo pana in Iwama, la dojo-ul privat al maestrului. In acea perioada de timp, ca uchi-deshi mai erau Sadateru Arikawa, Seigo Yamaguchi, Nobuyoshi Tamura si Yasuo Kobayashi.

In 1961, Morihei Ueshiba, dorind sa trimita un expert in Europa, ii incredinteaza lui Masamichi aceasta misiune si titlul de Shihan - delegat oficial al Aikikai pentru Europa si Africa. Pleaca cu vaporul din Yokohama si ajunge la Marsilia pe 03 septembrie 1961. Este intampinat cu suspicune de unii profesori francezi, dezamagiti de stilul ezoteric de predare al maestrului Nakazono. In ciuda acestui lucru, in 1962, Masamichi Noro infiinteaza Asociatia Culturala Franceza de Aikido si efectueaza numeroase calatorii in Europa si Africa, ajutand la infiintarea a mai mult de 200 de dojo-uri in cativa ani, din Suedia pana in Senegal. Lui i se alatura Mutsuro Nakazono in 1963 si Nobuyoshi Tamura in 1964.

In 1964, Masamichi Noro se stabileste in Paris si deschide mai multe dojo-uri. In acest oras, Noro il intalneste pe maestrul zen Taisen Deshimaru.

Pe 4 mai 1966 este victima unui grav accident de masina. A trebuit sa aiba mai multe luni de reabilitare fizica si obligat sa isi suspende o mare parte din activitatea sa. In acest timp, avand bratul drept paralizat, a dezvoltat o abordare sistematica a miscarii, care va fi baza viitoare a stilului Kinomichi. Dupa reabilitare, isi recapeta incetul cu incetul energia si isi reia predarea invataturilor sale.

In 1967 Masamichi Noro impreuna cu discipolii sai fondeaza Institutul M. Noro, iar timpul petrecut cu calugarul Zen Taisen Deshimaru isi arata roadele.

Anul 1969 este un an greu pentru maestrul Noro: moare tatal sau , precum si Morihei Ueshiba. In acelasi an il intalneste pe Karlfried Graf von Durkheim, filozof si psiholog german, fondator al Centrului Todmoos Padurea Neagra, cu care leaga o puternica prietenie. In 1970 Masamichi le intalneste pe Marie-Therese Foix si Gisele de Noiret, fizioterapeuti, care au participat indirect la punerea bazelor stilului Kinomichi. De asemenea, are contacte cu maestrul de aikido Itsuo Tsuda care preda Seitai (metode de insanatosire) si Katsugen (exercitii de miscare din Seitai) in Franta.

In 1975 obtine diploma de stat de profesor de judo si metode de lupta asimilate - Aikido, fapt care ii permite sa predea in conformitate cu legislatia franceza.

Pentru maestrul Masamichi Noro a venit vremea schimbarii, astfel ca, in 1979, dupa o intalnire cu Doshu Kisshomaru Ueshiba, creeaza Kinomichi (ki:energie, no:particula de legatura, michi:cale, echivalent cu "do"). In aceea perioada se intalneste cu Lily Ehrenfried cu care va studia metode de gimnastica timp de 7 ani si a carui tehnici la va include progresiv in exercitiile de pregatire din arta sa. Dupa o perioada inevitabila de ajustare si cercetare, legatura dintre Kinomichi si aikido s-a dezvoltat si aprofundat intr-un mod natural.

In 1982, Noro depune o cerere de inregistrare a termenului Kinomichi, a siglei sale si deschide Centrul Masamichi Noro in Paris.

In 1985, la a 20-a aniversare a Aikido-ului in Germania, si la invitatia prietenului sau Katsuaki Asai, maestrul Noro prezinta Kinomichi in fata unei audiente formate din Doshu Kisshomaru si mari maestri de aikido.

Pentru a-si promova disiplina, in 1991, este creat Centrul International Noro Kinomichi, avand dojo pe bulevardul Strasbourg, Franta.

Incepand cu 1996, Masamichi Noro efectueaza vizite in mod regulat la sediul Fundatiei Aikikai din Tokyo, unde se intalneste cu Kisshomaru Ueshiba.

In septembrie 2000, Centrul International Kinomichi se muta la Korindo Dojo-ul, bulevardul Batignolles.

In 2001, stilul Kinomichi obtine recunoasterea din partea Minsterului Tineretului si Sportului ca o disciplina de sport oficiala, si se alatura Federatiei Franceze de Aikido, Aikibudo si Asociate (FFAAA).

In 2004, maestrul Noro participa la a 20-a aniversare a FFAAA, la care a participat si Moriteru Ueshiba ca reprezentant al Aikikai. Masamichi Noro, Nobuyoshi Tamura si Christian Tissier au fost prezenti pentru a primi delegatia de la Hombu Dojo. Au participat peste 300 de practicanti din toata Franta, precum si numeroase delegatii europene.

Cu ocazia congresului Federatiei Internationale de Aikido tinut la Paris, Masamichi Noro le ureaza bun venit maestrilor de aikido la Korindo dojo. Printre maestri de aikido se aflau Doshu Moriteru Ueshiba si sensei Isoyama.

Maestrul Noro continua sa predea zilnic arta sa. Pioner al aikido-ului in Franta, el a predat multor maestri actuali, printre care se numara : Daniel Toutain (6 Dan) , Becart Michel (6 Dan), Simon Fernand (6 Dan), Clement Panza (6 Dan), Rousseau Georges (7 Dan).