Biografii

Mitsugi Saotome

 
 

7 martie 1937 -

Mitsugi Saotome s-a nascut pe 7 martie 1937. La varsta de 16 ani a inceput sa practice judo. Cu ajutorul unei introduceri de la profesorul sau de judo merge la Kuwamori Dojo, unde in acel timp se preda judo si aikido. Aici il intalneste pe sensei Seigo Yamaguchi care preda acolo. Dupa antrenament, ramane si poarta o discutie cu sensei Yamaguchi si sensei Kuwamori despre diverse lucruri, printre care artele martiale si filozofia orientala. Fiind impresionat, se inscrie la dojo continuuand totusi sa practice si judo. In acel dojo mai preda si Doshu Kisshomaru Ueshiba, fiind prima sucursala Aikikai de dupa razboi. Aici este prezent si Shoji Nishio, precum si Nobuyoshi Tamura care s-a inscris cu 3 luni inaintea lui Saotome. Il intalneste pe Morihei Ueshiba pe cand era elev la liceu si incepe practica la vechiul Hombu Dojo.

Cand devine uchi-deshi, O'Sensei il cearta pe el mai mult decat pe altii. Ramane uchi-deshi pentru aproximativ 15 ani, pana la moartea maestrului sau, in 1969. Saotome incepe sa predea in cadrul Aikikai Hombu Dojo in 1960, fiind foarte respectat ca instructor. Pe masura ce isi continua antrenamentul simtea ca ceva ii scapa. Incepe sa stea in seiza pentru lungi perioade de timp, fara mancare si somn, practicand respiratiile predate de Morihei (shin kokyu) incercand sa-si gaseasca pacea interioara. Pe 7 aprilie 1964 experimenteaza o stare fizica si spirituala deosebita. La antrenamentul de dimineata, tehnicile lui devenind line si fara efort. Dupa antrenament, Morihei Ueshiba il cheama in camera sa si il roaga sa stea si sa se pregateasca pentru a se ruga zeilor impreuna cu el. I-a spus: "Unitatea este pur si simplu unitate. Toate lucrurile in aceasta creatie sunt impreuna si interdependente. Dincolo de spatiu si timp ele reverbereaza impreuna in valurile spiritului si facand asta se confirma existenta fiecaruia. Aikido trebuie sa manifeste acest principiu viu si divin al universului. Trebuie sa fie deasupra ideologiilor si filozofiilor. Aikido este calea realizarii directe a acestui spirit prin practica. Este totalitatea corpului si spiritului. Tiparele aikido-ului exista adanc in subconstientul nostru si reprezinta modelul reflexiei divine a vietii." Dupa o scurta pauza a reluat: "Ai ascultat destul cuvantarea acestui om batran. Hai sa ne rugam pentru renasterea ta." si a inceput o rugaciune Shinto (Taka ama hara ni), pe care el o facea atunci cand simtea ca unul dintre elevii sai a atins un anumit nivel. Saotome obtine titlul de shihan si este numit instructor senior, pozitie pe care o detine pana in 1975.

Dupa moartea lui O'Sensei, Mitsugi Saotome incepe sa acorde o mai mare atentie meditatie, iar in 1975 ia decizia sa se mute in SUA, simtind ca aceasta tara ar fi un mediu ideal pentru a raspandi mesajul de pace si armonie al maestrului sau.

Dupa aceasta relocare, Saotome infiinteaza o oraganizatie cunoscuta ca Scoala de Aikido a lui Ueshiba, unde activeaza ca sef de organizatie. Aceasta organizatie a operat ca independenta pana in ianuarie 1988, cand a fost recunoscuta de Aikikai si s-a reluat asocierea cu Hombu Dojo. Organizatia lui Saotome functioneaza independent de Federatia de Aikido din America (USAF), dar gradele acordate de cele doua grupari sunt considerate echivalente.

Saotome acorda o mare atentie armelor traditionale japoneze,utilizand in antrenamente jo-ul si bokken-ul, considerand ca invatarea miscarilor si lucurl cu aceste arme nu numai ca mareste viteza si agilitatea, dar si armonia cu partenerul. De asemena, a dezvoltat un sistem de lucru in aikido cu 2 sabii. El locuieste in Florida, contiuand sa predea la Aiki Shrine Dojo in orasul Myakka, Florida, dar preda aproximativ 6 saptamani pe an in Aikido Shobukan Dojo, dojo-ul de de pornire al organizatiei, aflat in Washington. De asemena, calatoreste prin toata America si efectueaza regulat calatorii in Franta.

A scris 3 carti de aikido: Aikido and the Harmony of Nature, The Principles of Aikido , Aikido: Living By Design si a scos o colectie de video in care demonstreaza diferite tehnici, inclusiv tehnicile cu 2 sabii.

Bibliografie:

Mitsugi Saotome

Interview with Mitsugi Saotome

The principle of Aikido - de Mitsugi Saotome