Biografii

Hiroshi Tada

 
 

14 decembrie 1929 -

Hiroshi Tada s-a nascut pe 14 decembrie 1929 in prefectura Nagasaki, intr-o familie veche de samurai. Tatal sau era administrator, bunicul judecator si presedinte de tribunal, iar mama sa era fica lui Kentaro Arai, vice-presedinte al Suumitsuin (consiliul de coroana al imparatului). Incepand de la o varsta frageda este intiat de catre tatal sau in tirul cu arcul, stilul Hekiryu-Chirurinha Bampa, stil traditional al familei sale, iar pe perioada liceului practica kendo.

In 1942, Tada era prezent in Shinkyo (azi Chang Chun, Manciuria), dar rateaza demonstratia lui Morihei Ueshiba efectuata cu ocazia celebrarii a 10 ani de existenta a Universitatii Kenkoku. Totusi, la acea demonstratie asista varul sau care ii povesteste cu inflacarare despre cele intamplate acolo si despre maestrul Ueshiba.

Se inscrie la Facultatea de Drept a Universitatii Waseda, unde incepe practicarea karate-ului.

Pe 4 martie 1950, pe cand era inca student, se inscrie la Dojo Ueshiba (actualul Aikikai Hombu Dojo) si incepe practicarea aikido-ului sub indrumarea lui Morihei Ueshiba. Majoritatea practicantilor din dojo erau in paralel membri fie a lui Tempukai (organizatie construita in jurul lui Tempu Nakamura, fondatorul Shinshin Toitsu Do), fie a lui Nishiki (sistemul de sanatate Nishi fondat de catre Katsuzo Nishi). In iunie acelasi an, este introdus lui Tempu Nakamura si incepe sa studieze practicile de unificare si armonizare a mintii si corpului la Ichikukai dojo. Un an mai tarziu a participat pentru prima data la o sedinta de 3 saptamani de post si practica in cadrul templului Zen Hojuji. Hiroshi descopera astfel principiile ki-ului, principii pe baza carora va dezvolta mai tarziu propria sa metoda (Ki no Renma). Aceste practici, impreuna cu invataturile lui Ueshiba devin bazele antrenamentului sau.

In 1952 a absolvit Facultatea de Drept si decide sa se dedica exclusiv aikdio-ului si cautarilor istorice in domeniul artelor martiale. In 1954 devine instructor la Hombu Dojo, la Oficiul Apararii si la cateva cluburi din cadrul unor importante universitati. In 1957, dupa 7 ani de practica, Hiroshi Tada este promovat la 6 Dan.

Hiroshi decide sa calatoreasca pentru a raspandi aikido in Europa si America, asfel incat pe 26 octombrie 1964 debarca la Roma. Aici maestrul Tada, devenit intre timp 7 Dan, efectueaza o demonstratie, si este rugat de catre ministrul de interne sa ramana o luna pentru a preda un curs la Scoala de Siguranta Publica. A ramas aici predand in diferite locatii si in diferite orase din Italia.

In august 1968 este organizat primul stagiu international de aikido din Europa, la Venetia. cu aceasta ocazie, sensei Tada conduce o sesiune de examinare Dan in Italia. La acest stagiu, care a durat 3 saptamani, au participat Nobuyoshi Tamura (Franta), Noro Masamichi (Franta), Ikeda Masatomi (Napoli, Italia), Nemoto Toshio (Torino, Italia) , Katsuaki Asai (Germania), Kazuo Chiba (Anglia) si Kitaura Yasunari (Spania) avand o rezonanta internationala remarcabila.

In 1969, primeste din partea Aikikai gradul de 8 Dan, iar pe 10 aprilie 1970 fondeaza Academia Nationala Italiana de Aikido Aikikai. Pe 6 noiembrie, comitetul de conducere hotaraste schimbarea denumirii in Asociatia de Cultura Traditionala Japoneza.

In 1971 se intoarce in Japonia si isi reia rolul de instructor in cadrul Aikikai Hombu Dojo. De asemenea preda la universitatea Waseda, la universitatea din Tokyo (Kiren Kai) precum si in alte dojo-uri afiliate la Aikido Tada Juku.

Pe 15 ianuarie 1994 i s-a conferit Budo Korosho (oferita pentru recunoasterea valorii activitatilor desfasurate in domeniul artelor martiale).

In prezent sensei Tada este instructor in cadrul Aikikai Hombu Dojo, director tehnic si vice-presedinte in cadrul Asociatiei Culturale Traditionale Japoneze (Aikiaki Italia) si presedinte al Federatiei internationale de Aikido (IAF). A dezvoltat un sistem de respiratie si exercitii de meditatie numit Ki no Renma (cultivarea Ki-ului) ca supliment al aikido-ului.