Biografii

Nobuyoshi Tamura

 
 

2 martie 1933 - 9 iulie 2010

Nobuyoshi Tamura s-a nascut pe 2 martie 1933 in Osaka. A inceput sa practice judo si kendo la liceu, sub indrumarea unui prieten al tatalui sau, el insusi profesor de kendo. A fost atras de zen si a devenit adept al dietei macrobiotice, dieta fondata de George Ohsawa.

Descopera aikido in 1952, iar in 1953 la sugestia lui Seigo Yamaguchi devine uchi-deshi. Marea parte a antrenamentelor erau tinute de catre Doshu Kisshomaru si Kisaburo Osawa, dar deseori maestru Ueshiba aparea in timpul antrenamentelor arata cateva tehnici si pleca. Tamura devine curand unul dintre discipolii apropiati ai lui O'Sensei, insotindu-l in majoritatea deplasarilor sale , precum si in multe demonstratii publice.

Este numit shodan pe 13 martie 1955, devenind instructor la Hombu dojo. De asemenea, a inceput sa predea la Centrul Marinei US din Yokohama si in alte dojo-uri din Tokyo.

Pe 25 octombrie 1959 este avansat la 5 Dan.

In 1961, impreuna cu Koichi Tohei il insotesc pe Morihei Ueshiba in Hawaii.

In 1964, Tamura se intalneste cu un nou practicant la Hombu , d-soara doctor Rumiko, cu care se casatoreste la scurt timp. Isi planifica luna de miere in Europa, si este insarcinat sa studieze modul de functionare a aikidoului in Franta. A ajuns in Marsilia, fiind intampinat de catre Noro si Nakazono. Acesta din urma il invita la Paris, la dojo-ul sau. Dupa 11 ani petrecuti in cadrul Aikikai Tokyo, maestrul Tamura decide sa se stabileasca in Franta.

Este numit 7 Dan si delegat oficial al Aikikai Hombu Dojo, participand la fondarea Uniunii Nationale de Aikido. In 1973 participa la stabilirea programei educationale pentru cei care doreau sa obtina o diploma de profesor in Aikido. Colaborand cu Hiro Mochizuki si cu Andre Nocquet, scrie in 1975 "Metoda Nationala de Aikido" - adaptata atitudinii si mentalitatii franceze. Tot in 1975 primeste 8 Dan decernati de catre Kisshomaru Ueshiba.

In 1982, Tamura se desparte de Federatia Franceze de Judo si Discipline Asociate si fondeaza Federatia Libera Franceza de Aikido, care in 1985 devine Federatia Franceza de Aikido si Budo, unde este numit director tehnic. Stabileste conexiuni in Germania, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Belgia, Elvetia, Suedia, Rusia, etc. Cei din Federatia Franceze de Judo si Discipline Asociate, au devenit mai tarziu independenti si au fondat Federatia Franceza de Aikido, Aikibudo si Asociate sub conducerea lui Christian Tissier. Cele doua federatii au ramas separate o perioada de timp, din motive politice, dar acum sunt reunite sub Uniunea Franceza de Aikido (UFA).

Din 1978 pana in 2009 a organizat 3 seminarii importante unul in Lesneven (iulie impreuna cu Yoshimitsu Yamada), la Saint Mandrier (sfarsitul lui iulie, inceputul lui august) si La Colle sur Loup (august).

In 1989 a primit vizita lui Kisshomaru Ueshiba, iar in septembrie 1955, Tamura a inaugurat dojo-ul sau personal (Shumeikan Dojo) in satul Bras ( Var, Franta).

Tamura a fost cetatean de onoare al orasului Lesneven, si a scris 3 carti de aikido : "Metode nationale de aikido", "Aikido" si "Eticheta si Transmisia".

A murit de cancer pe 9 iulie 2010.