Biografii

Seigo Yamaguchi

 
 

13 aprilie 1924 - 24 ianuarie 1996

Seigo Yamaguchi s-a nascut pe 13 aprilie 1924 pe insula Kyusu, prefectura Fukuoka, Japonia. Tatal sau a fost director de scoala, iar mama sa profesoara. Climatul casei il indruma spre lectura si cultura, studiind istoria, literatura si filozofia. In paralel, el practica kendo si kenjutsu de la o varsta frageda. A terminat Denshukan - un liceu traditional - fondat de catre clanul de samurai Yanagawa-Han in perioada Edo si a intrat la universitatea Hiroikegakuen fondata de catre dr. Chikuro Hiroike.

In octombrie 1943, isi intrerupe studiile si este incorporat la marina, fiind distribuit intr-un escadron de kamikaze. Isi datoreaza salvarea terminarii razboiului in octombrie 1945. Eliberat din serviciu se intoarce acasa, iar in martie 1946 absolva Universitatea Hiroikegakuen. In octombrie 1949 trece primul examen national pentru ofiteri, organizat de catre guvernul japonez. Discipol al lui Yukikazu Sakurawaza, fondatorul macrobioticii moderne, Seigo Yamaguchi decide sa plece in Franta pentru a se specializa. Un prieten al tatalui sau ii recomanda sa studieze unele forme ale culturii japoneze inainte de a pleca, si ii scrie 2 scrisori de recomandare, una dintre ele fiind catre Morihei Ueshiba. Impresionat de catre acesta, in 1950 devine uchi-deshi in cadrul Aikikai Hombu Dojo, chiar daca in acea perioada practicarea budo-ului era interzisa de catre oficialii americani. A participat activ la dezvoltarea rapida a aikido-ului, fiind desemnat instructor la Agentia Nationala de Aparare, la Universitatea Meiji, Universitatea din Tokyo, precum si in cadrul altor dojo-uri private.

In iulie 1958, in cadrul unei misiuni nationale, Seigo Yamaguchi preda aikido timp de 2 ani in cadrul Armatei Nationale, Birmania (sau Uniunea Myanmar). Dupa reintoarcerea in Japonia devine unul dintre instructorii principali din cadrul Hombu Dojo, predand in cadrul antrenamentelor de luni seara, pentru o perioada de zeci de ani, precum si lectii speciale pentru cei cu grade mai mari. A tinut cursuri si lectii echipei de baseball profesionist a Japoniei, la diferite universitati, precum si in dojo-uri private.

Incepand din 1977 pana in 1995, Seigo Yamaguchi participa la seminarii organizate in Franta, Anglia, Grmania, Elvetia, Belgia, Danemarca, Brazilia, Argentina, Uruguay precum si in SUA, Canada si Hawaii pentru a preda aikido. Europa este principala sa destinatie, iar in Franta participa la un seminar organizat anual incepand din 1977 pana in 1995 (exceptand 1989, anul mortii fiicei sale). In Germania preda la universitatea din Mannheim, iar in Anglia la cea de la Oxford.

Pe 30 mai 1992 a luat partea la cea de-a 30-a demonstratie de Aikido in cadrul Budo-kan, centrul Tokyo.

In 1994, cu ocazia implinirii a 70 de ani, s-a organizat o ceremonie si un stagiu, organizate de catre fiul sau in Kamakura si Katsuta, Japonia.

Pe 24 ianuarie 1996, Seigo Yamaguchi a murit in casa lui. Ceremonia funerara a fost organizata de catre familia sa la templul Taisoji din Shinjuku, ceremonie la care au luat parte mai mult de 100 de persoane. Au fost organizate demonstratii in memoria sa la Kamakura, Universitatea Meiji, Universitatea Nagoya si Katsuta.

Dintre elevii sai ii amintim pe Yoshinobu Takeda, Endo Seishiro, Christian Tissier, Gouttard Philippe si William Gleason.