Biografii

Gozo Shioda

 
 

9 septembrie 1915 - 17 iulie 1994

Gozo Shioda s-a nascut pe 9 septembrie 1915 in Shinjuku, Tokyo, fiind al 2-lea copil al dr. Seiichi Shioda, un proeminent medic pediatru. Amintindu-si de copilaria sa plina de boli, Shioda spune ca viata lui i se datoreaza tatalui sau care l-a ingrijit. De asemenea, sub supravegherea tatalui sau a avut parte de o educatie aleasa. Doctorul Seiichi Shioda, avand o slabiciune pentru artele martiale, a pus sa se construiasca un dojo, cunoscut ca Yoshinkan (Casa Cultivarii Spiritului), in casa lui din Yotsuya, Tokyo. In acest loc au fost invitati numerosi profesori sa faca demonstratii si sa predea. Curand, tanarul Gozo a inceput sa practice cu entuziasm, nou aparutul judo. Avand un talent nativ si facand progrese mari a avansat repede la gradul de 3 Dan. De asemenea, a mai practicat kendo si gimnastica.

La varsta de 17 ani a existat un moment de rascruce in viata sa, cand directorul scolii unde invata a urmarit un antrenament la dojo-ul lui Morihei Ueshiba. Impresionat de ceea ce vazuse, l-a convins pe tatal lui Gozo sa-si inscrie fiul acolo. Pe 23 mai 1932, Gozo Shioda a mers la dojo-ul lui Ueshiba, care era situat la o distanta de cativa km, la Ushigome, pentru a urmari o demonstratie. Avand un background solid in kendo si judo, Shido urmarea neincrezator tehnicile de control care erau aratate. Simtind atitudinea sceptica a acestuia, Ueshiba l-a invitat sa-l atace. Tanarul Gozo a atacat fulgerator folosind un mae geri (lovitura cu piciorul), dar intr-o fractiune de secunda s-a trezit zburind prin aer si lovindu-se cu capul de tatami, fara sa aiba vreo idee despre cum a ajuns in acesta postura.

Convins ca ceea ce se vede este si real, Shioda s-a decis sa se inscrie in dojo. Deoarece in acel timp era nevoie de doua persoane care sa garanteze pentru el, a primit recomandari de la tatal sau si domnul Abe. A intrat ca uchi-deshi in Kobukan dojo pe 24 mai 1932, antrenandu-se cu Sensei Ueshiba pana in 1941. In acea perioada in dojo-ul lui Ueshiba erau aproximativ 20 de uchi-deshi, toti supunandu-se unui program sever, care incepea dimineata la 5, terminandu-se seara la ora 9. Trebuie sa fi fost foarte incitant pentru Shioda sa faca antrenamente aici, fiind un loc in care veneau regulat multi instructori de arte martiale, precum si persoane din inalta societate.

La vremea cand a intrat in dojo-ul lui Ueshiba, Gozo Shioda era la liceu, trebuind sa se trezeasca la ora 4 ca sa poata ajunge la antrenamentul de dimineata. Mai tarziu, la indemnul tatalui sau, Shioda si-a propus sa participe la "reconstructia" Mongoliei. Ca parte a antrenamentului s-a retras 2 ani de la scoala si s-a devotat antrenamentelor de aikido. A studiat "Gyojuzaga" (cele 4 comportamente importante: mersul, oprirea/statul, asezatul si dormitul), precum si comportamentul zilnic a lui Sensei Ueshiba. A continuat chiar si dupa ce s-a inscris la Univeritatea Takushoku, pana in 1941, cand a absolvit iar la sfarsitul anului s-a casatorit cu Nobuko.

In martie 1941 a fost inrolat in armata pe un post administrativ, cea mai mare parte a timpului a fost secretar al generalului Shunroku Hata in Beijing, China, fiind de multe ori in situatii periculoase, dar ajungand si in Taiwan, Celebes, Borneo. A revenit in Japonia in mai 1946. La cateva luni dupa ce a fost lasat la vatra, in septembrie 1946, Shioda a petrecut cateva saptamani de antrenament intensiv si agricultura la casa lui Morihei Ueshiba din Iwama, pentru a-si recapata puterile dupa razboi.Sensei Morihei Ueshiba fiind intr-o aparenta retragere, Shioda s-a intors in Tokyo incercand sa-si gaseasca o slujba pentru a-si duce existenta.

In 1950, avand putin noroc, a fost rugat sa fie garda personala la compania Nihon Kokan si sa adune la un loc 55 din cei mai puternici membri din cluburile de judo, kendo si sumo de la universitatea Takushoku. Implicarea sa in aceasta companie a dus la o invitatie de a face o demonstratie cu ocazia unei sarbatori. Deoarece Sensei Shioda nu avea uke, a invitat din public cativa practicanti de arte martiale. Demonstratia a avut un impact extraordinar in lumea Budo-ului, ducand la invitatii din toata Japonia de a realiza demonstratii pentru fortele locale de politie.

Dupa ridicarea interdictiei de practicare a artelor martiale in 1954, "Life Extension Association" sponsorizeaza prima gala de Budo, iar demonstratia lui Gozo Shioda este premiata cu Marele Premiu pentru cea mai buna performanta, in fata unei audiente de 15000 de spectatori. Aceasta a atras atentia unui numar de oameni de afaceri, care au contribuit la ajutorarea Aikido-ului, si construirea unui dojo pentru Sensei Shioda (1955). Acest dojo va fi numit Yoshinkan, dupa numele dojo-ului construit de tatal sau.

Demonstratiile de la sectiile de politie au condus la realizarea unor cursuri de Aikido, speciale pentru ei. In fiecare an, Politia Metropolitana din Tokyo trimite 10 din membrii sai (fiecare cel putin 3 Dan in kendo sau judo) sa se antreneze un an ca elevi la sediul central al Yoshinkan din Tokyo. Antrenamentul in Aikido Yoshinkan ofera politistilor sansa de a dezvolta si extinde abilitatile profesionale si posibilitatea de a deveni instructori de aikido la Scoala de Politie pentru Femei din Tokyo.

In 1961 Sensei Shioda a primit gradul de 9 Dan de la Sensei Morihei Ueshiba, iar in 1985 a primit 10 Dan de la Federatia Internationala de Budo, impreuna cu titlul de Meijin (Mare Maestru). Stapanind esenta aikido-ului, Gozo Shioda a facut demonstratii in fata printului mostenitor al Japoniei, a senatorului Kennedy, membrii ai familei regale britanice precum si a altor personalitati care i-au vizitat dojo-ul.

Despartirea de Aikikai este un subiect putin discutat. Cand Sensei Shioda si-a inceput activitatea de predare, O`Sensei era in retragere la Iwama, iar clasele de Aikido de la Aikikai erau neregulate si putin frecventate - datorita bombardamentelor, in dojo locuiau cateva familii. Aikido Yoshinkan a inceput sa creasca usor, usor. Mai tarziu si Aikikai sub conducerea lui Kisshomaru, fiul lui Morihei Ueshiba, isi reia antrenamentele, iar O`Sensei incepe sa treaca mai des prin Tokyo. Fara sa existe o despartire oficiala, cele 2 organizatii evolueaza independent mentinand legaturi mai mult sau mai putin cordiale. Pana la moartea sa, Shioda si Kisshomaru se intalnesc regulat la diverse activitati oficiale ale celor 2 organizatii. Sensei Shioda vorbind despre Aikido-ul actual, intr-un interviu acordat Aiki News, spune: "Aikido-ul din ziua de azi este lipsit de dimensiuni. Este o umbra, gol pe dinauntru. Oamenii incearca sa atinga cele mai mari nivele chiar fara sa-si plateasca cotizatiile. De aceea, se apropie asa de mult de dans. Trebuie sa stapanesti foarte bine bazele, cu corpul tau, si apoi sa incepe sa dezvolti nivele mai inalte...Acum nu vedem nimic decat copii sau imitatii fara nici o legatura cu lucrurile reale..."

Dupa mai bine de 60 de ani devotati Aikido-ului, Soke Shioda a murit pe 17 iulie 1994, dupa o boala lunga.