Biografii

Gaku Homma

 
 

12 mai 1950 -

Homma Gaku s-a nascut pe 12 mai 1950 in prefectura Akita, nordul Honshu. Tatal lui a fost un preot shinto, iar pe timpul razboiului ofiter in Armata Imperiala Japoneza. In tinerete, ca multi alti copii japonezi, studiaza judo. La varsta de 14 ani, tatal sau il trimite sa studieze aikido la Iwama, sub indrumarea lui Morihei Ueshiba si a lui Morihiro Saito. Astfel, Homma este cunoscut si ca ultimul uchi-deshi care s-a antrenat direct cu Morihei Ueshiba. Dupa moartea lui O'Sensei studiaza cu multi alti instructori de rang inalt in aikido.

In 1976 se muta la Denver, Colorado, SUA , iar in 1978 fondeaza Nippon Kan un dojo de aikido independent. Acest dojo a crescut, ajungand sa fie cel mai mare dojo de aikido din acea regiune. A organizat cateva seminarii mari, la multe dintre acestea predand Morihiro Saito.

Pe langa dojo-ul de aikido, Homma a fondat Reteaua Activa Umanitara de Aikido (AHAN) a carei misune este de a "extinde filozofia aikido-ului in lumea de dincolo de dojo". Printre activitatile acestei fundatii se numara : trimiterea de calculatoare si ajutoare unui orfelinat din Mongolia, ajutorarea unui practicant de aikido bolnav din Nicaragua, ajutarea unor dojo-uri din Turcia si Brazilia prin stangerea de fonduri caritabile. De asemenea, Homma este cunoscut in comunitatea sa prin ajutorarea celor nevoiasi.

Gaku Homma este autor a numeroase carti si articole despre aikido. Calatoreste pe scara larga, conducand seminarii de aikido si opere caritabile.