Biografii

Noriaki Inoue

 
 

3 Decembrie 1902 1994

Morihei Ueshiba este cunoscut ca fondator al aikido-ului. Totusi, pe langa Morihei Ueshiba, la dezvoltarea precursorului Aikido, Aiki Budo, a contribuit si nepotului acestuia, Noriaki Inoue.

Noriaki Inoue (1902-1994) impreuna cu unchiul sau, Morihei Ueshiba, a fost implicat in dezvoltarea spirituala si tehnica a aikido-ului. Inoue este fondatorul Shinwa Taido, o arta martiala pe care, mai tarziu, o va redenumi Shin'ei Taido.

El a fost cel de-al 4-lea copil a lui Zenso Inoue, capul unei prospere familii din Tanabe, si a lui Tame Ueshiba, sora cea mai mare a lui Morihei. Primul contact cu artele martiale a avut loc la varsta de 10 ani, cand la indemnurile tatalui sau, el, fratele sau si unchiul sau au inceput studiul judo-ului sub indrumarea lui Kiyoichi Takagi pnetru aproximativ 2 ani (sensei Takagi a fost trimis de Kodokan la rugamintea lui Zenso Inoue).

La varsta de 13 ani, Noriaki Inoue a devenit turbulent, refuzand sa mearga la scoala, profesorii si parintii neputandu-l controla. Tatal sau l-a trimis in nordul insulei Hokkaido sa locuiasca cu unchiul sau care era stabilit aici de cativa ani. Conform lui Inoue, i s-a permis sa fie "salbatic", totusi, cand s-a intors in Tanabe, cativa ani mai tarziu, avea o purtare politicoasa.

Unchiul sau, Morihei Ueshiba a fost un student serios al artelor martiale, pana in acel moment studiind mai multe stiluri. Inoue a fost prezent in Engaru cand Morihei s-a intalnit cu Sokaku Takeda maestru al scolii Daito-ryu jujutsu. Ueshiba a practicat cu el 10 zile inainte de a se reintoarce in Shirataki. Noriaki Inoue fiind impresionat negativ de manierele lui Takeda, a refuzat sa se antreneze cu el si a ramas doar ca observator. Totusi, dupa ce s-au intors acasa a practicat impreuna cu unchiul sau.

Cand Ueshiba s-a gandit serios sa continue studiul in Daito-ryu, tatal sau si tatal lui Inoue s-au unit si au platit pentru construirea unui dojo in Shirtaki, invitandu-l pe Takeda sa predea acolo si platindu-i o indemnizatie lunara. Aceste forme din Daito-ryu pe care Inoue si Morihei le-au practicat si modificat impreuna vor deveni radacinile Aiki Budo-ului. Conform spuselor lui Inoue, el si unchiul sau au lucrat impreuna la modificarea acestor tehnici, el fiind la fel responsabil pentru forma finala. In Japonia exista un cod de comportament social foarte strict, dar care in cadrul familei cateodata este ignorat. Chiar daca unchiul sau era considerat senior, cand practicau impreuna dadeau deoparte orice formalitate si actionau ca egali.

In 1920, Noriaki Inoue s-a mutat in Kameoka, pentru a studia impreuna cu Onisaburo Deguchi, dezvoltand o puternica intelegere spirituala. Morihei, impreuna cu familia sa, s-a mutat aici cativa ani mai tarziu, aderand si el la convingerile acestei religii. Deguchi a realizat talentul exceptional a lui Ueshiba si l-a ajutat sa-si promoveze stilul. In 1922, Takeda l-a "vizitat" pe Ueshiba in Tanabe, un obicei pe care avea sa-l repete pe parcursul vietii sale, atunci cand avea nevoie de bani. Lui Deguchi nu i-a pasat de Takeda si i-a sugerat lui Ueshiba sa schimbe numele stilului sau din Daito-ryu Jujutsu in Aiki. De asemenea, i-a dat niste bani lui Ueshiba pentru ca acesta sa-i ofere lui Takeda, in acest fel el putand merge mai departe. Noriaki Inoue s-a suparat atunci cand unchiul sau a ezitat sa adauge cuvantul "aiki" la nume. In cele din urma, numele a fost schimbat in Daito-ryu Aikijujutsu, totusi faptul ca Ueshiba a avut indoieli in privinta schimbarii numelui a fost unul din factorii care au contribuit la despartirea celor 2 dupa razboi.

La varsta de 21 de ani, dupa ce a cerut permisiunea lui Deguchi, Noriaki s-a reintors in tinutul natal, incepand practica a ceea ce se cheama "mushashugyo" (antrenament ascetic pentru razboinici), pentru a-si duce mai departe studiile.

Noriaki Inoue a inceput sa lucreze cu unchiul sau la raspandirea aiki-budo, fiind instructor asistent incepand cu mijlocul anului 1920. In 1927, s-au stabilit in Tokyo, predand in diverse locatii pana la constructia in 1931 a primului dojo permanent a lui Ueshiba, Kobukan. Din 1932 pana in 1935 a fost instructor senior in cadrul Budo Senyokai, o organizatie infiintata de catre Deguchi pentru al promova pe Ueshiba si arta sa martiala. In principal, el a predat in Kameoka, Kyoto si Osaka. De asemenea, a calatorit si predat in Manciuria si Corea.

In aceasta perioada de timp au aparut cateva incidente care au contribuit la racirea relatiilor dintre Inoue si Ueshiba. Printre acestea fiind si relatia incordata dintre familia regala si religia Omote care l-a sponsorizat pe Ueshiba. Aceasta situatie a culminat cu ceea ce se cheama al 2-lea incident Omote. Pe 8 Decembrie 1935, Deguchi a fost arestat si condamant pentru deranjarea pacii. Religia Omote si toate organizatiile auxiliare au fost desfiintate iar toate proprietatile lor au fost confiscate sau distruse, multi membri fiind arestati. Inoue a fost singura persoana care si-a pastrat legaturile cu cei din secta Omote-kyo.

De asemenea a fost o problema referitoare la cine va fi urmatorul sef al organizatiei. Ueshiba a avut 3 fii, primii doi murind la varste fragede. Kisshomaru, singurul fiu care a supravetuit, nu a arata nici un interes deosebit spre studiul artelor martiale. Corect sau gresit, s-a presupus ca Inoue, fiind un membru al familiei si in acelasi timp cel mai avansat student a lui Morihei Ueshiba va fi urmatorul Doshu. Cand, in final, Kisshomaru a devenit serios si a fost numit director in Kobukan, au existat indoieli ca va reusi. Separarea finala va aparea dupa razboi, cand Morihei Ueshiba l-a vizitat pe Inoue si i-a spus ca a decis sa-si numeasca arta Aikido, Inoue predand-o ca Aiki Budo in cei 10 ani de pana atunci. El a continuat sa o predea sub numele de Aiki Budo pana in 1956 cand a schimbat numele in Shinwa Taido, apoi in Shin'ei Taido.

Dupa moartea lui Ueshiba, Noriaki a avut putina interactiune cu Aikikai, continuand sa predea pana cand a murit. El s-a considerat co-fondator la aikido impreuna cu Morihei Ueshiba, dar familia Ueshiba nu este de acord cu acest lucru.

Noriaki Inoue a utilizat multe nume de-a lungul vietie: Kitamatsumaru, Yoichiro, Yoshiharu, Seisho, Hoken, Teruyoshi, in final ramanand la Noriaki.

Noriaki Inoue (a inceput sa practice in 1915) face parte din prima generatie de maestri, la fel ca si Gozo Shioda care a inceput in 1932. Ei au predat si mentinut arta lor ca o forma autentica a aikidoului de dinainte de razboi (Aiki Budo), asa ca Shinwa Taido si Yoshikan Aikido sunt foarte asemanatoare intre ele si diferite de Aikido din zilele noastre.

Shin'ei Taido, la fel ca si Aikido, este un stil "moale", intern, o arta traditionala utilizand tehnici asupra incheieturilor, de "iesire" si aruncare. Toate acestea sunt realizate printr-o tehnica curgatoare, prin controlul corpului si energia "Ki". Amandoua arte prezinta similaritati in perioada invatarii, avand beneficii in ceea ce priveste increderea in propria persoana, rabdarea, perseverenta, disciplina si compasiunea. Exista cateva diferente notabile: in Aikido directia atacatorului , cateodata, este inversaa, pe cand in Shin'ei Taido, nu. In Aikido se foloseste un cerc complet al miscarii, Shin'ei Taido pastreaza in tehnica intre un sfert si jumatate de cerc pe cat de mult posibil. In Aikido sunt multe "blocari" care il conduc pe atacator pana la pamant, pe cand in Shinwa Taido atacatorul ii este permis sa se rostogoleasca. In Aikido se utilizeaza cateva lovituri, in Shinwa Taido nu.