Biografii

Akira Tohei

 
 

20 august 1929 - 2 iulie 1999

Akira Tohei s-a nascut pe 20 august 1929 in prefectura Tochigi, Japonia. La varsta de 15 ani se inroleaza in armata japoneza si se instrueste pentru a fi pilot kamikaze. Are norocul ca razboiul sa se termine cu cateva luni inainte de a-i veni randul sa participe la misiune. Dupa terminarea razboiului cautand ceva care sa-i dea sens vietii sale aude de o noua arta martiala, aikido. Motivat de aceasta descoperire, Tohei se inscrie in Aikikai in 1946, si incepe antrenamentele sub indrumarea instructorului sef din Hombu Dojo, Koichi Tohei iar din 1956 sub directa indrumare a lui Morihei Ueshiba si a lui Kisshomaru.

In 1963, la cererea lui Morihei Ueshiba, il insoteste pe fiul acestuia, Kisshomaru, intr-un tur al dojo-urilor de aikido de pe intreg teritoriu al Statelor Unite. Acest tur de 3 luni se termina in Hawaii, unde Tohei ramane pentru alte 9 luni si preda aikido. La intoarcerea sa in Japonia, el se alatura instructorilor din cadrul Aikikai.

In urmatorii 8 ani, Akira Tohei preda, pe langa orele sale din cadrul Hombu, si la universitatea Asia, Universitatea Economica Akita, Universitatea Keio, Universitatea Femeilor Japoneze, precum si trupelor din cadrul Fortelor Terestre si Maritime Japoneze.

In 1966 ii este oferit titlul de Shihan de catre O'Sensei, iar in 1972 este trimis de catre Aikikai in America, pentru a promova aikido. Aici, el este instructor sef al Clubului de Aikido Illinois, si organizeaza "Midwest Aikido Federation", cu sediul in Chicago. Petrece urmatorii 27 de ani promovand idealurile aikido-ului prin aceasta organizatie. In 1976 ia fiinta Federatia de Aikido din Statele Unite , unde el este presedinte al Comitetului Tehnic, precum si presedinte al organizatiei "North American Shihankai".

Akira Tohei a fost responsabil pentru infintarea si mentinerea a peste 50 de dojo-uri in Arizona, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Minnesota, Nebraska, Carolina de Nord, Tennessee, Texas, etc.

A fost promovat la 8 Dan in 1989, si a condus antrenamentele pana aproape de a muri. A murit pe 2 iulie 1999, datorita unor complicatii a unei boli pulmonare.

Bibliografie:

Akira Tohei

Tohei Shihan