Biografii

Yoshimitsu Yamada

 
 

17 februarie 1938 -

Yoshimitsu Yamada s-a nascut pe 17 februarie 1938, in Tokyo. Familia tatalui sau a avut legaturi de rudenie cu familia Abe. Tadashi Abe, varul lui Yoshimitsu, a inceput sa practice aikido din 1942. Peste cativa ani, Yoshimitsu se intalneste cu O'Sensei, aceasta intalnire avand o puternica impresie asupra tanarului.

In 1955, Yoshimitsu Yamada, cu ajutorul unei scrisori de recomandare din partea lui Tadashi Abe, se inscrie ca uchi-deshi la Hombu Dojo. La scurt timp, se inscriu ca uchi-deshi si Mutsunari Kanai si Seichi Sugano.

Viata in cadrul dojo-ului era grea, existand un program istovitor de antrenamente. In afara de O'Sensei, uchi-deshi au studiat cu Kissomaru Ueshiba, Koichi Tohei, Kenji Tomiki, Hiroshi Tada si Seigo Yamaguchi. Se astepta ca ei sa participe la toate antrenamentele, sa curete dojo-ul, sa ajute la lectiile private si sa indeplineasca orice sarcina i s-ar fi atribuit.

In anul 1964, un grup de americani entuziasti au solicitat la Aikikai Hombu Dojo, prin intermediul lui Eddie Hagihara, o demonstratie de aikido in cadrul unei expozitii de la New York. In prima faza ca reprezentat a fost ales Koichi Tohei, dar din cauza unei accidentari, acesta nu a mai putut merge. Datorita abilitatii sale de a vorbi engleza si avand contacte mai dese cu occidentalii, Yamada este delegat pentru partea de est a SUA, acesta alegand New York pentru sediul sau.

Inceputurile au fost foarte dificile, cerand de la tanarul instructor multa rabdare si efort pentru a-si atinge scopurile.Yamada, impreuna cu primul uchi-deshi - Angel Tineo-Avarez - au locuit in vestiarul dojo-ului, toti banii castigati fiind directionati spre intretinerea scolii. Desi New York Aikikai a fost fondat in 1961 si condus de catre Yasuo Ohara, la venirea sa, Yamada preia controlul organizatiei si il muta in actuala locatie. Calatoreste o data pe saptamana in Boston si frecvent in Philadelphia precum si in alte locatii.

Deoarece avea o viza culturala care nu ii garanta sederea pe o perioada lunga, Yamada putea fi oricand deportat inapoi in Japonia. Noi probleme au aparut cu nasterea a 2 dintre copii sai, care aveau cetatenie si puteau ramane, dar el, sotia sa si fiica nascuta in Japonia, nu. Incercand sa-si protejeze familia, Yoshimitsu decide sa-si trimita sotia si copii in Japonia.

In 1966 se mai elibereaza de unele sarcini, atunci cand il invita pe Mitsunari Kanai sa preia un grup mic din Boston. Pune bazele taberei de vara din New England, avandu-l ca prim invitat pe Koichi Tohei. Pentru o vreme Kanai, Maruyama si Yamada lucreza impreuna, dar atunci cand Tohei se desparte de Aikikai, Maruyama il urmeaza pe aceasta. Implicarea extraordinara a lui Yamada incepe sa dea roade, iar in 1968 se infiinteaza Federatia De Aikido - USAF - cea mai mare organizatie din America de Nord.

In 1972, grijile referitoare la viza se sfarsesc, iar familia se reuneste. Yamada incepe sa promoveze aikido si in afara SUA. Una dintre primele deplasari a fost in 1973, in Franta, la invitatia lui Tamura.

In 1984 s-a tinut o tabara de vara avandu-l ca invitat pe Doshu Kisshomaru Ueshiba. Yamada il invita pe Seiichi Sugano sa vina sa predea in cadrul dojo-ului, acest dojo fiind printre putinele dojo-uri din afara Japoniei, in care instructori sunt 2 elevi directi ai lui O'Sensei.

In 2004, Aikikai New York a celebrat a 40-a aniversare printr-o tabara de vara, iar invitatul de seama a fost Doshu Moriteru Ueshiba.

In prezent Yoshimitsu Yamada calatoreste si tine semanarii in SUA, Amrica Latina, Rusia, Franta, Germania, etc. Este presedinte al USAF, presedinte al Federatiei de Aikido din America Latina. In februarie 2010, fondeaza Aikido Sansuikai International in timpul unui semianr in Republica Dominicana. Este autorul cartii "Aikido Complete", precum si a numeroase cursuri video instructionale.