Biografii

Rinjiro Shirata

 
 

29 martie 1912 29 mai 1993

Rinjiro Shirata s-a nascut pe 29 martie 1912 in Oyamura, nordul prefecturii Yamagata intr-o familie de credinciosi Omote-Kyo. Parintii sai, dupa abolirea sistemului feudal in 1871, au fost implicati in agricultura si silvicultura. Tata lui a prezentat un interes crescut fata de traditia samurailor si, pe proprietatea sa, a construit un dojo pentru kendo. Shirata a inceput sa studieze kendo, dar mai tarziu, incepand cu scoala gimnaziala, a trecut la judo, unde a ajuns rapid la gradul de 2 dan.

Dupa terminarea acestei scoli, in 1931, tatal sau l-a dus in Tokyo pentru a-l inscrie in recent deschisul Kobukan. Sensei Shirata isi aminteste ca era greu sa te inscrii in dojo, in acele zile. Era nevoie sa ai recomandare de la 2 sponsori de incredere, iar daca cineva avea o atitudine nepotrivita era imediat dat afara.Chiar si dupa admiterea lui ca elev, nu i s-a permis sa ia parte la antrenament , putea doar sa priveasca si sa aiba aiba grija de curatenie si alte treburi. Dupa perioada de proba, si-a inceput antrenamentul ca si uke pentru elevi avansati, trecand mai bine de 6 luni pana sa reuseasca sa execute vreo tehnica. In scurt timp, datorita caracterului sau modest si puterii fizice mari a devenit unul dintre discipolii de top al "dojo-ului iadului", asa cum era supranumit Kobukan. Fiecare antrenament incepea si se termina cu tehnici de respiratie, iar Morihei Ueshiba ilustra explicatiile sale cu ajutorul sabiei sau a baionetei de lemn. Antrenamentele erau severe si dure, iar Rinjiro si ceilalti uke puteau incerca tehnicile cat de tare puteau, dar numai dupa ce antrenamentul public era sfarsit iar O`Sensei pleca. Acest mod intens de antrenament a ajutat pe uchi-deshi sa faca mari progrese.

Shirata a calatorit in Osaka cu sensei Ueshiba ca asistent, iar in 1934 a fost trimis sa stabileasca o ramura a Societatii de Budo in prefectura Okayama. In 1937, sensei Shirata a fost inrolat, iar mai tarziu a servit ca ofiter in Manciuria si Burma. A fost prizonier de razboi si repatriat in 1946. Nu a povestit niciodata despre experientele sale din razboi, facand exceptie doar urmatoarele cuvinte: "In timpul razboiului ni s-a spus ca Bushido inseamna sa inveti cum sa mori. Am invatat ca acesta nu este adevaratul budo; adevaratul budo este sa inveti cum sa traiesti. Cum sa traiesti impreuna cu ceilalti, in armonie si pace."

Dupa aceasta pauza de 9 ani, Shirata si-a reluat studiile sub indrumarea lui Ueshiba in Tokyo si Iwama. In 1959 a inceput sa predea aikido in prefectura Aomori, iar in 1962 a primit 8 dan de la O`Sensei. In acest timp activitatile de predare s-au concentrat in provincia sa natala. El a continuat sa sprijine miscarea Aikikai, iar in 1972 i-a fost inmanat gradul de 9 dan de catre al 2-lea doshu, Kisshomaru Ueshiba.

Sensei Shirata a fost activ in cadrul Federatiei Internationale de Aikido, infiintata in 1976 si a ocupat cateva functii inalte in cadrul consiliului tehnic. In 1978 a calatorit in Honolulu, iar in 1984 in Chicago. S-a devotat raspandirii aikido-ului si a fost unul dintre cei mai de nadejde sutinatori ai familiei Ueshiba. De asemenea a fost un participant regulat la majoritatea evenimentelor Aikikai.

A murit pe 29 mai 1993 si i-a fost acordat gradul de 10 dan post-mortem.

Bibliografie:

"Aikido, The Way of Harmony" de John Stevens

Rinjiro Shirata

In Memoriam: Rinjiro Shirata