Biografii

Hisa Takuma

 
 

3 noiembrie 1895 31 octombrie 1980

Hisa Takuma s-a nascut pe 3 noiembrie 1895, in satul Sakihama, districtul Aki, din prefectura Kochi, insula Shikoku. In 1915-1916 a intrat la Universitatea Kobe Kosho (in prezent Universitatea Kobe) pentru a studia afacerile si comertul. La Universitate a ajutat la infiintarea unui club de sumo pentru studenti, implicandu-se activ ca si capitan al clubului iar intr-un an a castigat campionatul de sumo pentru studenti din Kansai.

Dupa absolvire a lucrat la un magazin numit Suzuki, magazin care a dat faliment. Curand dupa aceasta, in 1927 s-a angajat la ziarul Asahi la invitatia lui Ishii Mitsujiro. In anii 30 au avut loc cateva atacuri teroriste asupra acestui ziar, datorate unei erori editorialiste iar din martie 1928, Hisa si-a asumat responsabilitatea securitatii. Si-a indeplinit foarte bine aceasta activitate la sediul din Tokyo, iar in 1932 a fost recompensat cu o promovare si transferat la sediul din Osaka al acestui ziar.

In 1934, Hisa, care detinea pozitia de sef al Afacerilor Generale la sediul din Osaka al ziarului a primit vizita lui Morihei Ueshiba prin intermediul lui Ishii Mitsujiro. Ishii a inceput sa-l invite regulat pe sensei Ueshiba sa predea in Osaka. In acele vremuri, stilul lui Morihei nu avea o denumire oficiala, dar deoarece il preda la ziarul Asahi, l-a numit Asahi-ryu Jujutsu (scrierea era diferita de scrierea cuvantului Asahi din numele ziarul). Tehnicile predate proveneau din programa Daito-ryu. In acea perioada, Ueshiba avea deschis Kobukan dojo si efectua calatorii frecvente in Osaka datorate responsabilitatii sale ca presedinte al Asociatiei de Budo (Budo Senyokai), asociatie afiliata la religia Omote-kyo. Morihei Ueshiba a inclus acest dojo pe lista dojo-urilor in care preda regulat. Hisa a devenit raspunzator de dojo-ul Asahi si a luat parte in modul cel mai serios la antrenamente, devenind rapid un adept al acestor tehnici de aikijujutsu.

Datorita facilitatilor ziarului Asashi, Hisa a putut sa realizeze un pictorial al tehnicilor de aikijujutsu. Dupa fiecare antrenament, membrii dojo-ului faceau fotografii sistematice ale tehnicilor predate in acea zi. Aceste poze, au fost adunate si puse intr-o carte formata din 11 volume, avand scurte explicatii scrise de catre Hisa, sub numele de Daito-ryu Aikibudo Densho Zen Juikkan. Primele 6 cuprind tehnicile predate de catre Morihei Ueshiba, volumele 7 -9 cele predate de catre Sokaku Takeda, iar volumele 10 si 11 cuprind tehnici utilizate de catre politie si de autoaparare. Tehnicile predate de catre sensei Ueshiba, in pricipal au fost tehnici de baza, cuprinzand suwari waza, hanmi handachi waza si tachi waza, dar au inclus si instructiuni pentu tehnici mai avansate din Daito-ryu aikijujutsu.

Un alt document important este un film realizat sub indrumarea lui Takuma Hisa care este intitulat simplu: "Budo". Acest film a fost realizat in 1935 si prezinta tehnicile executate de catre Morihei Ueshiba avandu-i ca uke pe Takuma Hisa, Shigemi Yonekawa, Tsutomu Yukawa si Rinjiro Shirata. Este interesant de observat in acest film cum tehnicile lui Morihei Ueshiba au inceput sa se departeze de aikijujutsu predat de catre Sokaku Takeda, indreptandu-se spre tehnicile cu miscari circulare, curgatoare ale aikido-ului modern. Ueshiba a predat in acest dojo pentru aproximativ 3 ani, petrecand aproximativ cateva zile pe luna in Osaka si a pus pe cativa uchideshi de-ai lui sa predea prin rotatie aici.

In iunie 1936 Sokaku Takeda a aparut de nicaieri, fara o notificare sau invitatie si a spus: "Eu sunt profesorul de aikijujutsu a lui Morihei, dar eu nu i-am predat lui destul; asa ca studiati cu mine". Takuma Hisa nu auzise de acest nume de la Morihei Ueshiba, fiind surprins si neincrezator in abilitatile lui Sokaku. Dar, cand a vazut tehnicile a inteles ca Sokaku Takeda era autentic.

La fel de neinteleasa a fost si reactia lui Morihei Ueshiba, care intamplator era in Osaka in acel timp, cand Hisa l-a informat despre aparitia lui Takeda. Acesta nu a fost deloc incantat despre aceasta veste, plecand dupa cateva zile fara a-l saluta pe Sokaku Takeda.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca relatiile dintre Morihei Ueshiba si Sokaku Takeda nu erau dintre cele mai cordiale incepand cam de prin anul 1922, cand Takeda a aparut neanuntat cu toata familia lui la resedinta lui Morihei in orasul Ayabe, pentru a preda Daito-ryu aikijujutsu. Takeda a stat in casa acestuia pentru aproximativ 6 luni iar la sfarsit i-a acordat lui Morihei Ueshiba un certificat de profesor (kyoju dairi). In acest certificat era prevazuta si plata unei sume penru fiecare student pe care l-ar fi avut Morihei Ueshiba. Se pare ca, pe langa caracterul dificil a lui Sokaku, acest aranjament financiar a fost una din cauzele neintelegerilor dintre cei doi. De asemenea, o alta explicatie ar fi ca Takeda a observat importanta predarii artelor martiale la o asa de prestigioasa companie si a vrut aceasta pozitie pentru el.

De atunci Hisa a continuat antrenamentul in Daito-ryu Aiki Jujutsu cu Sokaku Takeda. In data de 26 martie 1939 el a primit din partea lui Sokaku Takeda certificatul de maestru deplin (Menkyo Kaiden), acesta spunandu-i sa predea Daito-ryu mai departe. De obicei, acest certificat (Menkyo Kaiden) se acorda unui singur student pe care maestrul il considera cel mai in masura sa fie urmasul sau.

Dupa ce a plecat de la ziarul Asahi Osaka, in 1943, Takuma Hisa a lucrat ca director relatii publice la Otelaria Kobe. Mai tarziu s-a intors in orasul natal si a lucrat ca presedinte al asociatie pescarilor, iar intr-un final sa devina secretar general la o organizatie care colecta fonduri pentru partidul democrat-liberal. La petrecerea de pensionare a lui Hisa, Mitsujiro Ishii l-a sfatuit sa predea mai departe arta invatata de la cei 2 maestri, astfel incat pe 10 octombrie 1959, cei 2 pun bazele Clubului de Aikido din Kansai. Se pare ca sensei Hisa a simtit mai aproape de el numele Aikido decat cel de Daito-ryu Aiki Jujutsu. De asemenea tot in aceasta perioada, sensei Hisa s-a intalnit cu Morihei Ueshiba, primind de la acesta gradul de 8 dan.

Hisa a predat pana in 1961 cand a suferit un atac si s-a prabusit. Avand o incredibila tarie de caracter, el s-a recuperat si a continuat sa predea. Intr-un sfarsit, la presiunile familiei de a avea grija de sanatatea sa, in 1968 Takuma Hisa a inchis clubul de aikido din Kansai si s-a mutat la Tokyo. Conform cu dorinta generala a celor mai devotati elevi ai lui, a fost fondata o organizatie numita "Takumai", iar Mori Hakaru a fost desemnat director de catre Takuma Hisa.

Takuma Hisa a murit pe 31 octombrie 1980 la Kobe.