Eticheta

Eticheta in dojo:

 

Observarea adecvata a etichetei este o parte a antrenamentului la fel ca si tehnicile invatate. In multe cazuri observarea adecvata a etichetei cere sa iti lasi deoparte mindria si confortul. Eticheta nu este importanta numai in Dojo. Eticheta standard poate varia in multe feluri de la un Dojo sau organizatie la altul, dar in linii mari este universal valabila. Ginditi-va in modul cel mai serios la eticheta.

1. Cind intri sau iesi din Dojo, este indicat sa te inclini in directia fotografiei lui O'Sensei, a kamizei sau spre partea din fata a Dojo-ului. De asemenea cind intri sau iesi de pe tatami.

2. Fara incaltari pe tatami.

3. Fiti la timp pentru lectie. Practicantii sa fie aliniati, stind in seiza cu aproximimativ 3-5 minute inainte de inceperea oficala a orei. Daca se intimpla sa intirzii, aseaza-te in tacere in seiza si asteapta ca instructorul sa iti acorde permisiunea de a te alatura celorlalti.

4. Daca se intimpla sa trebuiasca sa parasesti tatami-ul sau Dojo, apropie-te de instructor si cere-i pemisiunea

5. Evita sa stai pe tatami cu spatele la fotografia lui O'Sensei. Deasemea, nu te sprijini de perete sau sa stai cu picioarele intinse (se sta in seiza sau agura-turceste).

6. Indeparteaza ceasul, bijuteriile, inaintea inceperii antrenamentului, deoarece ar putea sa se agate de parul, pielea sau imbracamintea ta (partenerului) producindu-ti (-i) leziuni.

7. Nu adu mincare, guma de mestecat sau bautura pe tatami. Este considerata o lipsa de respect sa aduci mincare neinpachetata sau bauturi in Dojo.

8. Pastreaza-ti unghiile (in special cele de la picioare) curate si taiate scurt.

9. Pastrati discutiile din timpul orei la minimum. Orice conversatie purtata aici ar trebui sa se restringa la un singur lucru -Aikido. In particular este nepoliticos sa vorbesti cind instructorul se adreseaza clasei.

10. Daca ai probleme cu executia unei tehnici, nu tranversa incaperea pentru a cere ajutorul instructorului. Intai, incearca sa observi tehnica uitindu-te la ceilalti. Observarea efectiva este o indeminare pe care ar trebui sa o dezvolti la fel ca pe oricare alta in antrenamentul tau. Daca si asa ai probleme, apropie-te de instructor intr-un moment adecvat si cere-i ajutorul.

11. Executa prompt ceea ce-ti spune instructorul. Nu lasa ca intreaga clasa sa te astepte.

12. Nu te angaja in intreceri de forta sau certuri in timpul orei.

13. Pastreaza-ti imbracamintea de antrenament curata, in buna forma si lipsita de mirosuri deranjante.

14. Plateste-ti taxa de participare cu promptitudine. Daca, dintr-un motiv , nu poti plati la timp, vorbeste cu persoana desemnata sa se ocupe de stringerea taxei.

15. Schimba-ti hainele numai in locuri speciale (nu pe tatami).

16. Adu-ti aminte ca esti in acel loc sa inveti si nu sa-ti mingai orgoliul. O atitudine de receptivitate este mai adecvata.

17. De obicei este considerat politicos sa te inclini atunci cind primesti sfaturi sau ti se corecteaza ceva de catre instructor.

18. In timpul orei, daca instructorul asista un grup in vecinatatea ta, este considerat adecvat sa iti suspenzi antrenamentul , in asa fel incat instructorul sa aiba loc pentru demonstratie.