Eticheta

Regulile lui O'Sensei privind antrenamentul in Aikido:

 

1. Aikido decide viata si moartea intr-o singura lovitura, deci studentii trebuie sa fie foarte atenti urmind invataturile instructorului si nu incercind sa vada cine este mai puternic.

2. Aikido este calea care te invata cum sa te descurci cu mai multi inamici. Studentii trebuie sa se antreneze sa fie in alerta nu numai in fata lor, ci in toate directiile, inclusiv in spatele lor.

3.Antrenamentul trebuie sa se desfasoare intr-o atmosfera placuta si vesela.

4. Instructorul va invata numai aspectele mici ale artei. Partile sale multilaterale trebuie descoperite de fiecare student printr-o practica continua si antrenament.

5. In practica zilnica intai se incepe cu miscarile corpului si apoi progresiv la o practica mai intensa. Niciodata nu va fortati sa faceti ceva nenatural sau nerezonabil. Daca aceste reguli sunt urmate, atunci chiar si cei mai batrini nu se vor rani si se vor antrena intr-o atmosfera placuta si vesela.

6. Scopul Aikido-ului este sa ne antrenam mintea si corpul, si sa produca oameni sinceri. Cit timp toate tehnicile sunt transmise de la om la om, nu le dezvalui aleatoriu la altii, pentru ca ar putea duce la utilizarea lor de catre niste scandalagii.