Povestiri: 3

Shoun si mama lui

 
 

Shoun a devenit un profesor de Zen , scoala Soto. Cand era inca invatacel, tatal sau a murit, lasandu-l pe el sa aiba grija de batrana sa mama.

Cand Shoun mergea intr-o sala de meditatie, intotdeauna o lua pe mama sa cu el. Deoarece ea il acompania atunci cand mergea sa vizitze manastiri, el nu putea sa traiasca cu calugarii, asa ca si-a construit o mica casa si unde avea grija de ea. A inceput sa copie sutre, versete Budhiste, reusind in aceasta maniera sa castige cativa banuti pentru mancare.

Cand Shoun a cumparat niste peste pentru mama lui, oamenii au inceput sa rada de el, deoarece unui calaugar nu ii este permis sa manance peste. Dar Shoun nu le-a dat atentie. totusi , mama lui s-a simtit ranita sa vada cum altii rad de fiul ei. Intr-un final i-a spus lui Shoun: "Ma gandesc sa devin calugarita. Pot sa fiu si eu vegetariana." Asa a facut si au inceput sa studieze impreuna.

Lui Shoun ii placea muzica, fiind un maestru al harpei, la fel ca si mama lui. Le facea placere sa cante impreuna in noptile cu luna plina . Intr-o noapte o tanara doamna a trecut pe langa casa lor si le-a auzit muzica. Impresionata, ea l-a invitat pe Shoun sa o viziteze in seara urmatoare si sa cante. El i-a acceptat invitatia. Cateva zile mai tarziu s-au reintalnit pe strada si i-a multumit pt ospitalitate. Oamenii au ras de el. El vizitase casa unei femei usoare.

Intr-o zi Shoun a plecat spre un templu mai indepartat sa duca un curs. Dupa cateva luni, cand s-a reintors acasa, a gasit-o pe mama sa moarta. Prietenii, nestiind cum sa dea de el, au inceput pregatirile de inmormantare.

Shoun a mers pana la sicriu si l-a lovit cu toiagul sau. "Mama, fiul tau s-a intors." a spus el.

"Sunt fericita sa vad ca te-ai intors, fiule", raspunse el in locul mamei sale.

"Da, si eu sunt fericit," continua Shoun. Apoi ii anunta pe ceilalti: "Ceremonia funerara este gata. Puteti ingropa corpul."

Cand Shoun a ajuns batran, stia ca sfarsitul ii este aproape. Intr-o dimineata, i-a rugat pe discipoli sa se adune in jurul lui, spunandu-le ca la amiaza va muri. A aprins tamaie in fata picturii mamei sale si a profesorului sau, a scris un poem:

"Pentru 56 de ani am trait cum am putut mai bine,

Facandu-mi propriul meu drum in aceasta lume.

Acum, poaia s-a sfarsit iar norii au plecat,

Cerul albastru are o luna plina."

Discipolii sai s-au adunat imprejurul sau, citind sutre, ias Shoun muri in timpul recitarilor.