Povestiri: 3

Zgarcit in invataturi

 
 

Un tanar doctor din Tokyo pe nume Kusuda intalni un coleg care ii era prieten si care studiase Zen-ul. Tanarul doctor il intreba ce este Zen-ul.

"Nu pot sa-ti spun ce este," ii raspunse prietenul, "dar pot sa-ti spun cu certitudine un lucru. Daca il intelegi, nu iti va mai fi teama de moarte."

"Este ok," spuse Kusuda. "Il voi incerca. Unde pot gasi un profesor?"

"Du-te la maestrul Nan-in", i-a raspuns prietenul.

Asa ca Kusuda se pleca sa-l intalneasca pe Nan-in. El a adus cu sine un pumnal mare pentru a determina daca profesorului ii era teama sau nu de moarte. Cand Nan-in il vazu pe Kusuda, exclama: "Salut prietene. Ce mai faci? Nu ne-am vazut de mult timp!"

Aceasta intimpinare il uimi pe Kusuda, care raspunse: "Nu ne-am intalnit niciodata."

"Corect," raspunse Nan-in. "Te-am confundat cu un alt doctor care a studiat aici."

Cu asa o primire, Kusuda a pierdut sansa de a-l testa pe maestru, asa ca fara nici o tragere de inima intreba daca putea primi invatatura.

Nan-in spuse: "Zenul nu este un lucru greu. Daca esti doctor, trateaza-ti pacientii cu bunatate. Acesta este Zenul."

Kusuda l-a vizitat pe Nan-in de 3 ori. De fiecare data Nan-in i-a spus acelasi lucru: "Un doctor nu ar trebui sa-si iroseasca timpul pe aici. Du-te acasa si ingrijeste-ti pacientii."

Pentru Kusuda nu era clar cum aceasta invatatura ar putea invinge frica de moarte. Asa ca, la a 4-a vizita s-a plans: "Prietenul meu mi-a spus ca cel care invata Zen nu mai are frica de moarte. De fiecare data cand vin aici, dv. imi spuneti sa am grija de pacienti. Stiu foarte bine asta. Daca asta este ceea ce dv numiti Zen, nu am sa va mai vizitez."

Nan-in zambi si ii spuse : "Am fost foarte strict cu tine. Lasa-ma sa-ti dau un koan." Ii arata spre lucru "Mu" a lui Joshu, care este prima problema pt iluminare din cartea "Poarta fara Porti"

Kusuda s-a gandit la problema lui Mu (nu - fiinta) pentru 2 ani. La capatul acestor 2 ani ajunse la o anumita stare a mintii. Dar profesorul sau comenta: "Nu ai ajuns inca."

Kusuda continua pentru inca un an si jumatate. Mintea sa deveni calma. Problemele disparura. Nu-fiinta deveni reala. Isi ingrijea pacientii bine si, fara sa stie, a fost eliberat de ingrijorarea lui referitoare la viata si moarte.

Cand il vizita pe Nan-in, batranul profesor zambi.