Povestiri: 3

Sunetul unei singure maini

 
 

Maestrul templului Kennin a fost Mokurai, Tunetul Tacut. El avea un tanar protejat, pe nume Toyo care avea numai 12 ani.

Toyo observa pe discipolii mai in varsta cum il vizitau pe maestru in fiecare dimineata si seara pentru a primi instructiuni particulare despre zen sau ghidare personala unde li se dadea koan-uri pentru oprirea "mintii".

Toyo dorea si el sa primeasca instructiuni de la maestru.

"Asteapta putin," i-a spus Mokurai. "Esti prea tanar."

Dar copilul insista, asa ca profesorul intr-un final acepta.

In dimineata urmatoare, cand se facu ora potrivita, micutul Toyo veni in pragul camerei de indrumare a lui Mokurai. Lovi gongul pentru a-si anunta prezenta, se inclina respectuos de 3 ori in fata camerei si veni sa se aseze langa maestru intr-o tacere solemna.

"Poti sa auzi sunetul a 2 palme care aplauda impreuna," spuse Morukai. "Acum arata-mi sunetul unei singure palme."

Toyo se inclina si se duse in camera sa pentru a se gandi la aceasta problema. De la fereastra sa el putea auzi muzica gheiselor. "Gata, l-am gasit !" striga el.

Urmatoarea dimineata, cand maestru ii ceru sa ii ilustreze sunetul unei palme, Toyo incepu sa cante muzica gheiselor.

"Nu, nu," spuse Mokurai. "Aceasta nu este sunetul unei palme. Nu l-ai prins deloc."

Gandindu-se ca aceasta muzica il poate intrerupe, Toyo si-a mutat camera intr-un loc linistit. A inceput iar sa mediteze. "Care poate fi sunetul unei palme ?" S-a intimplat sa auda sunetul unei ape picurand. "L-am prins," isi imagina Toyo.

Cand aparu urmatoarea data langa maestru, Toyo imita picurarea apei.

"Ce este asta ?" intreba Mokurai. "Acesta este sunetul unei ape care picura, dar nu este sunetul unei singure maini. Mai incearca."

In zadar Toyo medita sa auda sunetul unei palme. El auzi sunetul vantului, dar acesta fu respins. Auzi plansetul bufnitei. La fel, acesta fu respins. Sunetul unei maini nu se lasa auzit. Mai mult de zece ori Toyo il vizita pe Morukai cu diferite sunete. Toate erau gresite. Pentru aproape un an a cugetat la ce ar putea fi sunetul unei maini. In sfarsit micutul Toyo intra intr-o adevarata meditatie si a transces toate sunetele. "Nu am mai putut colecta nici unul," explica el mai tarziu, "asa ca am ajuns la sunetul fara sunet." Toyo a realizat sunetul unei palme.