Povestiri: 6

Adevarata transformare

 
 

Ryokan si-a dedicat intreaga sa viata studierii Zenului. Intr-o zi a auzit ca nepotul sau , in ciuda sfaturilor rudelor sale, isi cheltuie banii sai cu o curtezana. Cum acest nepot i-a luat locul in administrarea familiei, iar proprietatiile erau in pericol de a fi disipate, rudele i-au cerut lui Ryokan sa faca ceva.. .

Ryokan a trebuit sa bata un drum lung pentru a-si vizita nepotul, pe care nu l-a vazut de multi ani. Nepotul, fericit ca si-a intalnit unchiul, l-a invitat sa ramana peste noapte.

Toata noaptea Ryokan a stat in meditatie. dimineata , dorind sa plece, i-a spus tanarului sau nepot: "Cred ca imbatranesc, mainile mele imi tremura. Vrei sa ma ajuti si sa-mi legi sireturile la sandale de paie"

Binevoitor, nepotul l-a ajutat. "Iti multumesc," i-a spus Ryokan, "vezi tu, un om devine batran si slab zi dupa zi. Ai mare grija de tine."

Apoi Ryokan a plecat, fara sa mentioneze o vorba despre curtezana sau despre plangerile rudelor. Dar, din acea dimineata, cheltuielile nepotului sau au luat sfarsit.