Articole: pag 2

Shugyo

 
 O traducere a acestui cuvant ar fi "antrenament sever". Urmatoare intrebare care vine in minte este: cat de sever, aspru trebuie sa fie un antrenament legat de aikido, mai ales ca am subliniat de atatea ori ca folosind puterea zambetului, atunci cand ajuti alti oameni, aceasta putere te ajuta sa experimentezi si sa oferi un "ki pozitiv".

Pentru a intelege conceptul "shugyo" este necesar sa vezi contextul istoric in care a aparut el. Artele martiale japoneze au fost dezvoltate intr-un timp cand in cadrul luptelor se foloseau sabiile, acest lucru implicand ca adversarii sa fie fata in fata, iar lupta sa fie personala. In aceste confruntari nu se punea problema despre cine castiga si cine pierde, ci despre cine supravetuieste si cine nu. Pe timpul raboaielor, cand un om devenea samurai, el isi oferea viata sa lordului, aratand renuntarea lui la viata sa proprie. Astfel, acest lucru elibera acea persoana, care din acel moment considera fiecare zi de viata ca fiind un cadou minunat. Aceasta apreciere profunda a vietii a condus luarea deciziilor referitoare la ce este important in viata la un nivel inalt.

Atunci cand Japonia a fost unificata, razboaiele s-au oprit iar duelurile pana la moarte ale luptatorilor au fost interzise, obligandu-i pe acestia sa caute un alt mod de a pastra concentrarea pe "viata-si-moarte" in absenta acestor lupte. Shugyo a aparut ca o modalitate prin care profesorii au incercat sa pastreze aceasta concentrare vie.

Marea majoritate a artelor martiale au decazut ajungand sa fie doar sporturi, unde antrenametul fizic este animat doar de simpla dointa de a castiga. Invelisul exterior dur ascunde un interior superficial, egoist.

Fac eforturi sa nu permit acestui lucru sa apara in antrenamentul meu , precum si in antrenamentul elevilor mei. Cred ca lucrul cel mai important este sa utilizezi antrenamentul pentru a-ti "slefui spiritul", sperand sa ajungi la un nivel superior al intelegerii vietii. Atunci cand putem renunta la preocuparile noastre marunte,ne deschidem si putem aprecia mai mult frumusetea si fragilitate vietii. Dar cum putem face ca acest lucru sa se intample in cadrul pregatirii noastre?

Viata si moartea intr-o inclestare cu sabiile, nu este despre cum sa lovesti cu otelul, ci despre o fractiune de secunda si despre mai putin de un centimetru. Daca o persoana se bazeaza pe puterea muschilor, pe timpul si pe viteza de reactie, acea persoana va gasi pe cineva cel putin la fel de bun si e posibil sa nu reuseasca sa mearga mai departe. Atingerea unui nivel mai ridicat insemana sa inveti sa te conectezi cu intentia si spiritul altei persoane, inseamna sa treci dincolo de lumea fizica, exterioara si sa intelegi ca interiorul controleaza exteriorul.

Elevii stiu cat de mult pun accentul pe o postura relaxata, miscarile pline de energie si pe o atitudine pozitiv. Aceste lucruri ne ajuta sa devenimo antena incredibil de sensibila. Daca exista o tensiune nejustificata in corpul nostru, un dezechilibru si/sau o energie negativa (manie, suparare, anxietate), atunci corpul nostru are o energie interna statica care ne impiedica sa "ascultam" pe alta persoana. Atunci cand avem un bun kamae, suntem relaxati, plini de energie, devenim brusc, mai constienti de cei din jurul nostru. Acest lucru ne face mai buni, nu numai ca artisti martiali, dar si ca oameni, datorita capacitatii noastre crescute de a ne conecta cu cei din jur.

Invatand sa pastram si sa ne miscam avand o postura buna si o energie buna este un proces spre o intelegere mai buna a experientelor noastre. Intelegandu-ne mai bine pe noi, invatam sa ne ascutim spiritul, sa obtinem o constientizare mai mare si sa ne sporim capacitatea de a controla natura experientelor noastre.

In felul acesta vom progresa mai mult, putand sa ne conectam la un nivel "energetic" cu uke. Brusc, vom descoperi ca nu ne vom mai angaja intr-o lupta cu adversarul, ci ne vom misca la unison ca "2 fiinte devenite o singura entitate". Tehnicile vor incepe sa fie simtite mai usor si vom incepe sa gandim ca uke este cel care ne da tehnica. Adevaratele arte martiale arata ca si cum ar fi "false" !!!!

Antrenamentul sever este calea prin care putem ajunge la aceste schimbari. Trebuie sa fim sinceri in procesul de invatare, pentru a ne descoperi pe noi insine in antrenament si in viata. Trebuie sa fim sinceri atunci cand suntem nage precum si atunci cand suntem uke. Trebuie sa fim dispusi sa ne testam sincer experientele noastre pentru a vedea daca ne indreptam in directia corecta.Trebuie sa fim dispusi de a intreba deschis pe profesorii nostri si pe elevii nostri pentru a observa daca ceea ce facem are vreun "adevar" si "integritate". Asa se invata sa traiesti momentul. Este momentul care exista in unii oameni, moment care a fost invatat in situatii de viata-si-moarte, moment care este predat mai departe prin invatare, catre generatia urmatoare. Putem invata din intelepciunea acelor oameni fara a fi nevoie sa experimentam situatii de viata si de moarte ? Putem reproduce acest spirit in cadrul antrenamentului nostru ? Aceasta este calea de transformare a antrenamentului nostru in Shugyo.

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Shugyo"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams