Articole: pag 2

O miscare naturala

 
 

Una dintre preocuparile mele, pe care m-am concentrat in timpul antrenamentul meu personal, este puterea miscarilor executate intr-o maniera naturala, miscari pe care corpul nostru le face in mod instinctiv.

Anumite pozitii ale corpului permite acestuia un grad de putere si stabilitate sporit, facandu-l sa suporte o cantitate mai mare de presiune-incarcare fara a fi nevoie de a ne intari muschii pentru a suporta aceea sarcina..Aceasta este demonstrata foarte bine cand ne testam in timp ce facem tenkan avand o pozitie corecta. Toti am experimentat cum cea mai mica greseala in postura, pozitia mainilor si tensiune ne determina sa nu suportam greutatea fara sa ne dezechilibram. Ca elev, alegeti orice pozitie din orice exercitiu/tehnica si testeaza orice miscare particulara, inghetata in timp, daca "trece" de testul stabilitatii. Daca trece, intreaba-te "de ce?". Daca nu, intreaba-te "de ce?" si incearca diferite "scenarii" care te ajuta sa ajungi la conditia de trecere.

Miscarile naturale pot fi definite ca miscari pe care corpul nostru le executa cu usurinta fara a fi in tensiune. Observa-ti corpul si simte starea in care ridici bratul fara vlaga in orice directie. "Miscarea naturala" este acea miscare care permite Ki-ului sa curga puternic prin corpul nostru. Un exemplu al acestei miscari ar fi miscarea de la shiho-nage. Cand mana este prinsa, rasucim palmele spre interior. Ridicand bratele de-a lungul corpului in aceasta maniera, uke este scos cu usurinta din centrul sau iar tehnica executata este mai eficienta. Ridicand bratele avand degetul mare vertical nu este o miscare naturala. Incercati sa executati shiho-nage in aceasta maniera si veti observa ca nu il puteti conduce pe uke din centru, ci va veti angaja intr-o concurs de forta.

Trebuie sa ne concentram pe verificarea pozitiilor si a miscarilor din perspectiva unei miscari "naturale" sau "fortate" si testate pentru a vedea diferentele aparute atunci cand se executa o tehnica. Fondatorul aikido-ului a vorbit despre armonizarea cu universul. Poate ca aceasta armonizare este si despre conectarea cu un aspect al fiintei noastre - "Miscarea Naturala"

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Natural Movement"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams