Articole: pag 2

Rolul lui Nage

 
 

Aikido este o arta martiala unica , provocatoare, unde competita lucreaza impotriva inavatarii acesteia, totusi antrenandu-ne sa putem raspunde intr-o maniera corespunzatoare unui atack din "lumea reala" (spre deosebire de atacurile pre-planificate si raspunsurile la acestea). Apare o imensa responsabilitate atat pentru Nage (persoana care executa tehnica) cat si pentru Uke (persoana care ataca si "primeste" tehnica). In acest articol ne vom concentra pe rolul lui Nage de a crea un mediu de invatare care sa fie sigur, non-competitiv, cinstit si care sa aiba valoare.Mushin - Shoshin

Atunci cand intram in dojo, trebuie sa ne concentram pe 2 piloni ai acestui dojo: Mushin (fara ganduri) si Shoshin (mintea incepatorului). Mushin: lasa in spate lucrurile care te-au preocupat in ziua respectiva si incepe sa te concentrezi la ceea ce faci , la mediul din imediata apropiere (atat intern cat si extern). Shoshin: concentreaza-te si fii deschis la ceea ce se preda, priveste totul ca si cum ar fi nou pentru tine.Shisei

Primul lucru la care Nage trebuie sa fie atent este Shisei - postura. Daca nu ai o postura buna, corpul tau este anajat permanent intr-o lupta de a-si mentine echilibrul. Aceasta lipsa de stabilitate consuma o parte importanta din energia care te-ar ajuta sa fii constient de tine si lucrurile din imprejurul tau. Atunci cand ai un bun echilibru (coloana are o pozitie verticala buna), corpurile noastre se elibereaza de tensiuni si putem incepe sa dezvoltam un nivel mai mare de energie pozitiva. Nage va observa brusc o crestere remarcabila a constientizarii asupra mediului inconjurator. Aceasta constientizare crescuta este ca un camp de forta energetic. Devenim constienti de ceea ce se intampla in jurul nostru la distante mai mari decat am crede ca am putea sa ne extindem constiinta. Acest lucru ne ajuta sa avem relatii interpersonale mai bune, controland natura si distanta relatiilor cu cei din jurul nostru.

Atunci cand lucreza cu Uke, Nage este atent la armonizarea cu acesta. Acest lucru este aproape imposibil daca nu se extinde energia pozitiva (ki). Pentru a testa puterea acestui lucru, ne putem antrena avand diferite stari emotive si vom putea observa cu usurinta cum o stare pozitiva poate permite unui atacator sa se apropie prea mult, in acest fel intentia atacatorului putind fi dezmembrata si neutralizata. Dezvoltarea acestei energii pozitive printr-o practica sincera ne intareste increderea in noi, si ne ajuta sa ne trecem dincolo de reactiile de frica si furie in multe situatii. Acest lucru ne permite sa ne "unim" cu uke prin extinderea energiei pozitive si sa devenind o singura persoana. Transformam situatia din "tu contra eu" in "noi". Aceasta armonizare este fundatia din care cresc tehnicile. Fara armonizare, tehnicile noastre vor fi brutale si relativ ineficiente intr-o lupta corp-la-corp.

Nage trebuie sa ramana conectat cu Uke de la inceputul pana la sfarsitul tehnicii. Acest lucru necesita ca Nage sa aiba o postura buna si sa pastreze o energie pozitiva, puternica pe toata desfasurarea tehnicii. Brusc, nage devine constient de cat de greu este sa pastrezi asa multe componente grupate. Trebuie sa ne concentram pe stapanirea a ceea ce nu ne reuseste intr-o tehnica. Atunci cand executam o tehnica vom incepe sa observam unde si cand, care componenta incepe sa se clatine. Un feedback bun de la colegi si de la Sensei ne ajuta sa ne concentram pe aspectele la care trebuie sa lucram. Vom incepe sa experimentam o tehnica carelucreaza in asa fel incat sa credem ca uke se preface. Experienta acestui succes ne va impinge mai departe, lasandu-ne un sens profund al capacitatilor spre care ne indreptam. Vom crea o bucla de raspuns din ce in ce mai sensibila la ceea ce nage si uke experimenteaza intr-o tehnica in asa fel incat Nage poate incepe sa execute tehnici aparent fara efort si chiar atacuri bruste si puternice.

Toti lucram impreuna, ajutandu-ne si fiecare dintre noi sa devenim cat de buni putem. Va deveni o practica intensa, pozitiva. Kai inseamna asociere. Toti lucram impreuna, uniti in forjarea noastra in persoane mai bune - razboinici pasnici. Persoane care fac cu adevarat lumea noastra mai buna si un loc mai sigur pentru a trai. Acest tip de practica este Shugyo, iar Nage joaca un rol important in creearea si sustinerea acestui fel de antrenament.

Articol publicat pe "AASBK BLOG: The role of nage"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams