Articole: pag 2

Ai din Aikido

 
 

Am vorbit despre rolul lui Uke si despre cel a lui Nage, si implicit despre relatia dintre cei doi. Din mai multe puncte de vedere, natura acestei relatii este unul dintre aspectele ce diferentiaza aikido de celelalte arte martiale.

In majoritatea artelor martiale se pleaca de la premisa ca doi sau mai multi oameni sunt intr-un conflict fizic. Acest lucru poate fi vazut ca "tu contra mea". O componenta critica in aikido este abilitatea de a te unifica cu atacatorul, fiind procesul de transformare din doua entitati in una singura. Aceasta creeaza o foarte diferita abordare: "noi", fiind nu numai o parte importanta a fundatiei in aikido ci si o stare foarte dificila de realizat intr-un mod constant.

Majoritatea oamenilor raspund fie cu frica, fie cu manie la o agresiune. Aceasta este o stare reactiva ca si raspuns la actiunile altei persoane. Practic este imposibil de a te armoniza, unifica, de a fi "Ai" cu atacatorul atunci cand esti intr-o asemenea stare. Este extrem de important sa te antrenezi intr-un mod care sa ne permita sa ne armonizam cu atacatorul, aceasta presupunand sa ne mentinem starea de "mushin" si "fudoshin".Mushin

Mushin: poate fi definit ca "minte goala". Este important sa permitem mintii noastre pur si simplu sa fie in acel moment acolo, fara sa ne gandim la ce s-a intamplat, ce se poate intampla sau la alte lucruri care ne-ar putea distrage atentia de la clipa de fata. Ne straduim sa devenim ca o antena puternica, sensibila, luand in calcul o multime de informatii care se petrec in jurul nostru. Pentru a reusi unificarea cu adversarul trebuie sa fim deosebit de sensibili la cat mai multe informatii referitoare la ceea ce face atacatorul. La fel ca un receptor puternic, sa ne putem "lega" de acel semnal. Am experimentat cat de dificil poate sa fie acest lucru in acele momente cand mintea noastra rataceste, cand devenim tematori, frustrati, etc, si brusc, sa nu putem executa curat tehnicile noastre.Fudoshin

Fudoshin: acest termen poate fi definit ca si "minte neclintita". Mintea noastra se poate concentra pe informatiile relevanta fara a ne pierde centrul, echilibrul sau prezenta asfel incat ne putem misca intr-o stare de "AI" impreuna cu uke. Practicam activ in directia consolidarii acestei capacitati atunci cand suntem testati prin distragerea atentiei, noi aflandu-ne in "hammi"-postura. Putem fi testati in multe feluri astfel incat sa ne aprofundam capacitatea de a ne mentine "fudoshin".

Practicam atacuri statice pentru a ne permite sa simtim in mod fizic conectarea cu uke. Aceste atacuri nu sunt realiste, ci pur si simplu inghetarea unui anume moment in timp, pentru a-i permite lui nage sa invete sa realizeze o conectare si a utiliza acea conectare pentru a permite sa execute cu succes o tehnica. Totusi avem nevoie de un atac sincer, chiar daca "inghetat" in timp. Pe masura ce devenim mai buni, atacurile cresc in viteza si forta. Vom ajunge intr-un punct in care nu mai putem executa tehnica si va trebui sa incetinim atacul, astfel incat sa putem vedea unde am gresit in mentinerea armoniei cu uke.

Progresand, vom incepe sa experimentam o "incetinire" a ceea ce se intimpla. Aceasta perceptie este rezultatul unui bun "mushin", "fudoshin" avand ca rezultat "AI". Tehnicile vor deveni "fara efort" si vor arata "absolut fals". Acesta este momentul de unde incepem sa invatam si sa intelegem aikido intr-o maniera mai profunda. Rabdarea si "shugyo" vor permite elevilor sa ajunga la acest punct de trecere dupa o calatorie desfasurata pe parcursul unei vieti, Aikido.

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Ai in Aikido"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams