Articole: pag 2

Invatarea

 
 

Fiecare dintre noi a venit la dojo din diferite motive. Totusi, indiferent de motiv, toti suntem aici pentru a invata (Profesorul/sensei-ul mai mult ca oricine). Ce cautam sa invatam ? Cum anume cautam sa invatam ? Cat de deschisi suntem la invatare ? De la cine vom invata ? Lista poate continua, fara a avea un sfarsit, dar trebuie sa existe un punct de plecare ? Aici sunt prezentate cateva linii directoare care va pot ajuta sa obtineti un beneficiu de pe urma antrenamentului in acest dojo:

1. Aceast loc nu este o sala de gimanstica : Daca ai venit aici pentru a gasi doar exercitii fizice de natura anaerobe si aerobice folosite doar pentru dezvoltarea ta fizica, atunci mai mult ca sigur ai nimerit intr-o loc gresit. Kai inseamana asociatie. Asociatia implica o conectare intre indivizi. Exista un efort colectiv care duce la realizarea efectiva a asocierii pentru a deveni efectiva si semnificativa pentru toti membrii sai. In momentul incare treci pragul acestui dojo, manifestarea fizica a acestei asociatii intra in joc. Ti-ai pus papucii in spatiul dedicat lor ? Daca vedeti un gunoi pe jos, te apleci sa il ridici ? Ce faci pentru a pastra locul de antrenament curat, sigur si propice antrenamentului ? Ce te aduce in acest mediu si cum participi la aceasta asociere ?

2. Sensei nu este responsabil pentru dezvoltarea mea: Nu esti un robot care are nevoie sa repete miscarile profesorului. Treaba mea este sa te ajut sa iti realizezi potentialul tau unic, pe care noi, ca fiinte umane, il avem. Nu predau un simplu continut, ci un proces. Acest proces este conceput sa te ajute sa-ti aprofundezi natura astfel incat sa o poti percepe la un nivel mai profund, si de a folosi aceste informatii pentru a te schimba pe tine precum si felul in care interactionezi cu cei din jurul tau. Pur si simplu, eu va ofer o cale, dar depinde de fiecare dintre voi daca veti reusi sa deveniti propriul vostru profesor. Daca acest proces incepe in momentul in care pasiti in dojo si se termina atunci cand plecati din el, atunci, cel mai probabil va gasiti pe un drum lung care nu duce nicaieri. Practicati 24 de ore pe zi. Cat timp traiti aveti ocazia sa va dezvoltati, sa cresteti.

3. Trebuie sa invatati sa treceti dincolo de ideea de auto-aparare : Daca ati venit sa invatati aikido pentru a te apara, bine ai sosit intr-o lume a absurdului! Impotriva a ce sa te aperi ? A unui "ochi rau", a unui cuvant furios, impotriva unei impingeri, a unui pumn, a unui cutit, pistol, mitraliera, sau a unei racheta anti-tanc... Aikido este despre capacitatea de a te conecta cu alta fiinta umana. Putem folosi aceasta legatura pentru a simti "energia rea" si sa parasim locul ? Putem folosi aceasta legatura pentru a redirectiona acea "energie rea" ? Putem utiliza aceasta conexiune pentru a deveni noi si cei din jurul nostru mai pasnici, mai conectati, mai siguri ? Daca reusim sa ne schimbam opinia despre aikido, pentru a privi aceasta arta din prisma acestor termeni, atunci poate vom observa ca waza -tehnica - este doar o mica parte din acest proces.

Aceasta este doar prima parte a invatarii: Procesul trebui sa inceapa prin a ne ajuta sa ne concentram sa lucram IMPREUNA. Cautam sa lucram impreuna pentru a face o schimbare importanta in noi, si, prin noi lumea noastra.

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Learning"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams