Articole: pag 2

Shisei

 
 

Shisei

Putem sa ne antrenam o viata intreaga si totusi sa descoperim noi aspecte prin aprofundarea elementelor de baza. Unul dintre aceste elemente de baza este Shisei. Acest cuvant japonez insemana mai mult decat postura, transmite importanta de a fi capabil de a valorifica si utiliza ki-ul pozitiv prin postura.

De obicei ne aflam intr-o pozitie dezechilibrata care ne faciliteaza deplasarea pe jos, mentinandu-ne echilibrul dinamic prin miscari dezechilibrate. Atunci cand avem o postura corecta, devine aproape imposibil sa mergem in modul in care mergem de obicei fara sa ne dezechilibram aceasta postura. Studentii sunt testati aproape la fiecare antrenament pentru a vedea daca au o pozitie si o orientare corecta a coloanei lor. La inceput, ei sunt impinsi usor in piept sau in spate, aceasta indicand daca persoana are o pozitie corecta. Atunci cand corectez pozitia in picioare, elevii observa nu numai ca pot avea o respiratie mai profunda (un beneficiu clar al unei posturi corecte) dar si faptul ca muschii spatelui sunt relaxati.

O postura corecta este esentiala din mai multe puncte de vedere. In primul rand, avem o cantitate limitata de energie in orgasnism la un anumit moment. Daca nu ai o pozitie corespunzatoare, corpul nostru va utiliza o cantitate semnificativa de enrgie pentru a se mentine in echilibru. Aceasta cheltuiala de energie se produce la nivel subconstient, dar asta nu impiedica ca acea persoana sa fie lispita de acea energie care ar fi putut fi redirectionata catre alte scopuri. In al doilea rand am descoperit in clasa ca tensiunea musculara excesiva din corpurile noastre inhiba capacitatea noastra de a permite fortei sa treaca prin noi si de a reusi sa trimita energia spre exterior.

In termeni martiali, capacitatea noastra de a neutraliza eficient forta altei persoane, in timp ce folosesti o cantitate optima de energie directionata spre atacator este o capacitate critica, de baza. Mentinerea unei posturi corecte in momentul miscarii maximizeaza eficienta artei noastre martiale.

Ne petrecem ceva timp pantru a "reinvata" cum sa mergem intr-un mod echilivrat. Acest fel de miscare ne mentine postura corecta pe timpul intregii miscari. Invatarea acestui mod de mers nu este o practica usoara. Nu este destul sa practicam acest fel de a ne misca sau de a sta numai in dojo. Aceasta practica trebuie aplicata in viata noastra de zi cu zi, pentru a "reinvata" corpul nostru sa functioneze in acest mod si in conditii de stres.

Cati dintre noi ar putea spune pe parcursul unei zile : "Am o pozitie corecta" ? Folositi tensiunea sau lipsa tensiunii din muschii spatelui impreuna cu respiratia ca un semnal de raspuns pentru a va ajuta sa va dezvoltati o postura mai buna. Cred ca oamenii vor fi surprinsi sa observe cat de multe beneficii obtin atunci cand se concentreaza in mod constant la postura atunci cand stau sau cand merg. Legatura dintre o postura corecta si o energie pozitiva este un indiciu asupra ceea ce ne asteapta.

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Shisei"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams