Articole: pag 2

Kuzushi

 
 

Kuzushi

Am vorbit despre dialogul dintre nage si uke. Acest dialog reprezinta procesul care mentine "AI"- armonia dintre nage si uke. De asemenea am vorbit si despre Shisei-postura. Aceste doua subiecte sunt importante in intelegerea actului de a dezechilibra - Kuzushi.

Fiinta umana este programata sa isi mentina un echilibru dinamic. Acest lucru inseamna ca pastrarea echilibrului este, pur si simplu, o necesitate critica. Atunci cand ne pierdem echilibrul, o cantitate substantiala de energie este folosita in mod inconstient pentru a ajuta la restabilirea echilibrului. Dezechilibrand o persoana, inseamna ca acea persoana ramane cu putine resurse disponibile pentru a realiza un atac eficace.

In mod constant, amintesc elevilor sa devina constienti de postura lor. Daca o persoana este dezechilibrata, acea persoana utilizeaza o mare parte din resursele sale interne pentru a-si mentine echilibrul, oferind in acelasi timp si o multime de informatii. Daca suntem echilibrati, avem resurse substantiale pentru a rezista, oferind putine informatii despre noi.

Daca uke este angajat intr-un atac asupra unui nage care are o postura buna, uke va deveni rapid dezechilibrat. Pe masura ce nage executa miscarile dintr-o tehnica, uke va raspunde intotdeauna cu intarziere, deoarece, intai va incerca, in mod inconstient, sa-si pastreze starea de echilibru dinamic. Aceast lucru inseamna ca, nage va avea un important avantaj tactic care permite ca executarea unei tehnici sa apara intr-un timp real scurt.

As dori ca elevii sa se concentreze la ce inseamna sa sa fii dezechilibrat, atunci cand sunt in rolul lui uke, iar atunci cand sunt nage, sa se concentreze la ce inseamna sa fii echilibrat. Asa vor avea un bun inceput in intelegerea procesului dinamic numit "Kuzushi".

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Kuzushi"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams