Articole: pag 2

Umerii, coatele si incheieturile

 
 

Multe persoane (inclusiv eu!) se straduie sa invete cum sa nu adauge tensiune la conectarea cu atacatorul, asfel incat sa se poata mentine o stare de armonie intre ei. Aceasta presupune sa ne concentram pe miscarile de baza ale corpului, in schimbul miscarilor bazate pe tensiune ale extremitatilor. Deoarece o mare parte din practica de incepator o facem pornind de la un atac static (nerealistic, dar un punct de plecare necesar), putem invata un model de relaxare progresiva in bratelele noastre, care sa ne permita sa pastram o stare de armonie atunci cand executam tehnicile.

Am dezvoltat o "mantra" spunand in mod repetat oamenilor sa relaxeze unerii, coatele si inchieturile. Aceasta succesiune elibereaza "blocajele" care impiedica ki-ul sa curga liber prin mainile noastre.

De obicei, umerii sunt primul loc in care apare tensiune atunci cand bratele, incheiturile sau umerii sunt prinse sau lovite. Este important sa permitem umerilor sa coboare jos si spre inapoi relaxandu-se astfel incat omoplatii sa fie relaxati in structura de baza a coloanei vertebrale. Centrul corpului este cea mai puternica parte a corpului. De ce sa incercam sa luptam impotriva fortei unei maini cu forta mainii cand putem utiliza greutatea si musculatura intregului corp ?

Coatele sunt pe locul doi in structura bratului care se tensioneaza atunci cand este prins sau lovit. Coatele blocate implica riscul ca umerii sau coatele sa fie blocate si rasucite pana la un punct de accident.Coatele si umerii relaxati permit fortei sa fie redirectionate in structura corpului si chiar in pamant.

Incheieturile, de obicei, sunt ultimul loc in care apare tensiune atunci cand sunt prinse sau lovite. Blocarea incheieturilor implica asumarea riscului de a avea mana, incheietura, antebratul, cotul sau umarul accidentat atunci cand se face o fixare sau o rasucire.

Atunci cand invatam sa relaxam aceste 3 articulatii, nu numai ca vom permite fortei sa treaca prin corpul nostru, dar vom putea invata sa ne miscam intr-o maniera total diferita. Vom putea invata cum sa ne miscam bratele in toate directiile prin concentrarea interioara asupra muschilor corpului pentru a conduce miscarea. Un bun punct de plecare pentru a "reface" aceste miscari este de a avea o persoana care te tine de brat si sa te concentrezi pe o singura miscare (miscare bratului in sus, jos, spre interior, exterior). Acum trebuie sa-ti simti umerii, coatele, incheieturile relaxate. Apoi sa iti simti cum muschii corpului lucreaza acea miscare pastrand in acelasi timp o stare de relaxare in toate cele 3 articulatii. Pare simplu, dar este un proces dificil care necesita foarte mult timp si practica pentru a rafinarea ei, astfel incat sa se faca fara sa va ganditi in mod constienti la acest lucru.

Ne vom concentra pe felul cum putem folosi aceasta invatatura pentru a executa tehnici in asa fel incat atacatorul sa nu primeasca feedback bazat pe tensiune, feedback care sa-i permita sa raspunda intr-un timp adecvat la miscarile continute in acea tehnica.

Succes !

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Shoulders, Elbows and Wrists"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams