Articole:pag 3

Lectii din lumea Aikido

 
 

Un frumos articol de pe blogul de prezentare a lui Garr Reynolds

La un moment dat intr-o viitoare discutie poti sa intalnesti intrebari dificile sau chiar un interlocutor ostil, care sa fie mai interesat sa te faca sa te simti prost sau sa-ti pierzi controlul decat sa obtina adevarul. Se intampla. Chiar daca interlocutorii nu isi asuma rolul de "oponent", iritatia ta sau afisarea furiei cu siguranta nu va face o impresie buna asupra celorlalti interlocutori (98% din cei care e posibil sa fie de acord cu tine).

Aikido ca arta martiala moderna japoneza are multe lectii despre cum sa te ocupi in mod efectiv cu aceste situatii provocatoare din viata de zi cu zi, incluzand intrebari sau oameni dificili. Aikido inseamna si "calea armoniei spirituale" si a fost infiintata in 1920 de catre Morihei Ueshiba. Se practica in dojo, dar ne ofera aplicatii si dincolo de saltea, aplicatii care ne pot aduce armonia si pacea in viata noastra de zi cu zi. Aikido este un raspuns efectiv la conflict, precum si o abordare a felului de a trai, a modului de viata, urmarind sa promoveze solutii armonioase.

Non-rezistenta, armonia si perseverenta

Ueshiba Sensei, numit si O'Sensei (marele profesor), nu a fost un om mare dar calitatile sale de luptator se spune ca ar fi fost de neegalat. Asa cum a aratat John Stevens in "Secretele Budo-ului", Ueshiba a fost si un filozof, un om foarte spiritual care a petrecut mult timp vorbind cu elevii sai despre sensurile profunde reflecatate in Aikido. "Universul mereu ne invata Aikido, desi noi nu reusim sa vedem asta", spunea Ueshiba. O'Sensei credea ca Universul trebuie sa fie cel mai mare profesor precum si cel mai mare prieten al nostru. Aikido este non-violent si subliniaza mai degraba conceptul de amestecare decat de opunere cu forta fata de alte persoane sau situatii. "Calea razboinicului nu este de a omori sau de a distruge, ci de a promova viata, pentru a crea incontinuu". In aikido nu se ataca. "Daca doresti sa lovesti primul pentru a castiga un avantaj asupra cuiva, acest lucru este o dovada ca nu te-ai antrenat suficient", a spus O'Sensei. Totusi, nu fugi si nu tremura atunci cand esti atacat. Aikido nu este pasiv, ci aikidoka permite atacul si utilizeaza energia si agresiunea atacatorului pentru a o intoarce impotriva acestuia. In acest fel se poate infrange un oponent, folosind principiul non-rezistentei si a energiei celuilalt, decat utilizand propria putere musculara pentru a rezista. Voi prezenta 7 lectii practice, extrase din spiritul aikido-ului, lectii pe care le putem aplica in comunicare si ca un caz particular, atunci cand avem de a face cu un partener agresiv in cadrul discutiilor.

1. Fii aici, acum. In cartea "Aikido, Harmony, and the Business of Living", Richard Moon numeste practica de a fi deplin prezent si deplin constient "Simte unde esti". Daca asculti cu adevarat, angajat si empatizezi cu cel care te provoaca, atunci trebuie sa fii pe deplin constient de situatia ta, de situatia lor si de semnalele subtile existente. Cel care este pe deplin prezent nu poate fi prins cu garda jos. "Simte unde esti", spune Moon, "rafineaza-ti gradul de constientizare in atentie". Fiecare din cei care te asculta merita intreaga atentie. Exista energie in prezenta ta, atunci cand esti pe depin prezent.

2. Marimea nu conteaza. Aikido nu se face folosind forta bruta. Un aikidoka antrenat poate neutraliza un oponent mult mai mare, nu prin contrarea lui, ci prin amestecarea cu energia oponentului, ghidandu-l si controlandu-l. Nu trebuie sa te simti intimidat de faptul ca altii te-ar putea atinge sau presupune ca esti intr-o pozitie mai slaba. Poate esti nou, tanar, sau din afara, dar aceste lucruri nu conteaza. Ce conteaza este faptul ca tu sa fii pregatit, gata, sa stii sa asculti cu urechile, cu ochii, cu inima.

3. Lupta pentru armonie. Ki poate fi tradus ca "forta vietii" sau "forta vitala" sau mai frecvent ca "spirit" sau "energie". Este o energie vie care curge prin toate lucrurile. Aikido invata elevii sa fie in armonie cu spiritul/energia universsului si cum sa foloseasca aceasta enrgie in loc sa se opuna ei. In aikido, forta si energia nu este despre sa folosesti puterea corpului, care este limitata, ci despre puterea ki-ului care este fara limite. "Nu putem controla ki-ul, dar putem sa crea situatia ideala in noi pentru ca acest ki sa lucreze," spunea maestrul de aikido Kensho Furuya. O atentie corecta, linistita, prezenta de spirit, precum si relaxarea miscarii pot ajuta la formarea situatiei ideale pentru ca aceasta enrgie sa curga.

4. Nu deveni defensiv. Daca un membru din audienta este agresiv sau chiar ostil fata de tine, nu reactiona devenind la randul tau ostil. Acest fel de rezistenta nu functioneaza niciodata. Cand permiteti stresului sa apara sub forma sentimentelor legate de atitudini defensive cum ar fi iritare, frica, nerabdare si manie, gandirea ta devine tulbure, iar actiunile tale - inclisiv vorbirea - pot deveni impulsive si prosteti. Adu-ti aminte ca noi nu ne batem capul cu cine castiga sau pierde, ne intereseaza numai "adevarata natura a lucrurilor." In timpul sesiunilor de intrebari si raspunsuri, sau a discutiilor, suntem interesati numai de cat adevar se afla in spatele celui cu care dialogam. Daca prezentam un adevar gol-golut, cu onestitate, integritate si cu intentii bune, nu trebuie sa ne temem de expunere, deoarece nu avem nimic de ascuns. Scopul nostru nu este de a domina persoane sau situatii, noi gandind mai mult la termeni de colaborare. Ramanand calmi putem da raspunsuri masurate, in loc de reactii emotionale. "Impulsivitatea si incapatanarea lasa loc la rabdare si intelegere", spune Richard Moon, atunci cand ramanem calmi, concentrati si centrati.

5. Echilibrul. O respiratie corecta este o cale importanta pentru a crea situatia ideala in care ki-ul nostru sa curga nestingherit. Practicati respiratia corecta tot timpul, in special atunci cand emotiile voastre incearca sa loveasca asupra a ceea ce simtiti voi ca ar fi un atac. Deveniti constienti de centrul vostru. Kikai tanden este centrul corpului localizat la o distanta de 3 latimi de deget sub ombilic. Acest centru reprezinta busola voastra interioara. Trebuie sa va pastrati o buna postura, postura n care sa fiti echilibrati din punct de vedere fizic si mental. Cand aveti de-a face cu o intrebare grea, nu trebuie sa va inclinati intr-o parte sau sa aveti greutatea repartizata mai mult pe un picior decat pe celalat. Acest tip de dezechilibru va poate face sa va simtiti (si sa aratati) slab la un anumit nivel, desi este posibil sa nu fiti constient de acest lucru. Atunci cand respirati, imaginati-va ca respiratia voastra se afla centrata in kikai tanden. Respiratia din centru este o tehnica obisnuita in mai multe forme de meditatie.

6. Nu privi pe ceilalti ca pe niste inamici. Toti cei care ne pot provoca nu sunt inamici. Singurul inamic real este cel din noi. O'Sensei spunea: "Nu stiu cum sa infrang pe altii. Stiu numai cum sa castig asupra mea". Evident, O'Sensei a dejucat toate atacurile, dar aceasta pregatire a fost posibila printr-un antrenament constant si cunostiinta ca adevaratii inamici sunt frica, indoiala de sine, mania, confuzia, gelozia precum si alte emotii din noi care pot perturba curgerea ki-ului. Cel mai important lucru este sa ne amintim ca ceilalti nu sunt inamicii nostri. In schimb, ganditi-va in termeni de benefii si asitenta reciproca. Un principiu important in artele martiale este respectul pentru un adeversar. In aikido poti neutraliza sau devia un atac prin amestecarea cu energia celuilalt fara a provoca prejudicii adversarului. Daca priviti schimbul vostru ca o lupta, atunci veti incerca sa rezistati. Lupta presupune rezistenta si genereaza mai mult conflict care consuma energie, si, in ultima instanta, este neroditoare. Lupta nu va schimba mintea sau inima celuilalt. In afaceri, precum si in viata, incercarea de a-l face pe altul sa para prost, sau angajarea in atacuri la persoana reprezinta un lucru josnic, neintelept si neproductiv.

7. Mergi cu curentul. Acest lucru poate suna ca o expresie din anii 60, dar este un lucru foarte practic. "Mergand cu curentul" nu inseamna sa un act pasiv, ci dimpotriva, reprezinta o totala constientizare si intelegere a modului in care sunt lucrurile in realitate.Amintiti-va ca universul si natura sunt profesorii nostri cei mai mari. Energia unui vant, de exemplu, curge usor printr-o padure avandu-si calea pe langa pietre si a nenumaratelor obstacole naturale. Sau uita-te la o padure de bambus cum se balanseaza si se apleaca in vant, dar niciodata nu se rupe. Atunci cand ramai calm si in armonie cu starea personala si cu starea din imprejurimile tale, energia ta naturala poate curge lin, dar daca rezisti si te intorci intr-o stare de stress si manie, energia ta va crea o stare de discordanta, care va conduce la rezultate negative pentru toti cei in cauza.

Pot fi momente, in special intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri, cand linia intrebarilor poate parea provocatoare si chiar ostila. Dar nu este nici un motiv sa te simti intimidat. Singura persoana care te poate dezechilibra esti doar tu.

Nu putem controla ceea ce cred alti oameni, sau felul in care se comporta. Totusi, singurul inamic real se afla in noi; iar pe acesta il putem controla. Cum vom raspunde intr-o situatie grea depinde in intregime de noi.

Articol publicat pe "Aikido World BLOG: Lessons from the world of Aikido"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis