Articole:pag 5

Despre Aikido

 
 

1. O cale martiala

Pentru a intelege Aikido si beneficiile sale, o arta traditionala japoneza, trebuie spus ca este mai mult decat o metoda eficienta de aparare. Este o forma de Budo - o "cale martiala". Cuvantul "do" in japoneza are acelasi inteles ca si cuvantul chinezesc "tao". Denota o cale de intelegere, un mod de viata, o Cale a Universului insusi.

In istoria japoneza, la fel ca si in multe alte culturi, artele razboinice au fost considerate protrivite nu numai pentru necesitatea practica in timpul luptelor, ci si pentru rafinarea si dezvoltarea caracterului uman. Calitatile si principiile unui razboinic ideal - curajul, hotararea, forta, claritatea mintii, compasiunea - reprezinta si calitatile ideale ale unei fiinte umane. In acest fel, traditiile martiale japoneze, la fel si cavalerismul existent in Europa, au subliniat intotdeauna aplicabilitatea principiilor martiale in viata de zi cu zi. Aceasta intelegere reprezinta sensul Budo-ului. De asemenea, un cuvant apropiat, Bushido ("calea luptatorului") exprima acelasi lucru. Modul de viata al unui luptator nu este lupta pur si simplu, ci o constanta lupta pentru auto-perfectionare in toate lucrurile.

Imaginea idealizata a cavalerilor in cultura europeana a fost aceea a unui luptator puternic care este inzestrat si cu sensibilitate si mila. De asemenea, idealizarea samuraiului, a luptatorului japonez, nu era aceea a unui simplu luptator. Era a unui om echilibrat, un razboinic care cuprindea motto-ul Bun Bu Ryodo: "Calea martiala si cea a intelectului este una singura". Un om echilibrat in acest fel putea sa fie util si sa ai ajute si pe altii.

Astazi, aceste traditii sunt duse mai departe cu ajutorul cailor martiale, precum Aikido. Totul in antrenamentul din Aikido are ca scop nu numai dezvoltarea unui individ puternic, ci a unuia cu intelepciune si energie de care societatea sa poata beneficia intr-un mod pozitiv.

Un adevarat luptator vede conflictul nu ca un concurs cu alti, ci ca o oportunitatea de a se intari si a depasi adevaratii inamici care sunt in interior. O viata traita in intregime in acest fel devine in mod natural shugyo: antrenament spiritual cel mai profund. Vorba favorita a lui morihei Ueshiba, fondatorul Aikido-ului, era Masakatsu, Agatsu: "Adevarata victorie este cea asupra sinelui." Aceasta reprezinta adevaratul spirit al Aikido-ului.

2. Beneficiile fizice

Desigur, filozofia si beneficiile interne ale Aikido-ului sunt insotite si de beneficii fizice concrete. Antrenamentul in Aikido este un excelent program pe toate planurile reprezentante prin intretinerea fizica, flexibilitate si relaxare.

In general corpul uman isi manifest puterea in 2 feluri: prin contractie si prin intindere. Multe activitati fizice, de exemplu ridicarea de greutati, pun accentul pe forta, ceea ce inseamna ca anumiti muschi sau grupe de muschi sunt lucrati izolat pentru imbunatatirea tonusului, masei si puterii. Totusi, exista un dezavantaj, intreg corpul sau coordonarea sunt rareori subliniate. astfel, desi marimea si forta muschilor poate creste, nu exista nici o practica a felului in care sa-ti utilizezi toti acesti muschi impreuna intr-un mod eficient. De asemena, acest tip de antrenament tinde sa cresca tensiunea, scazand flexibilitatea si stresand articulatiile. Rezultatul poate fi placut din punct de vedere estetic, dar cand este facut in excess este inutil si de fapt daunator pentru starea de sanatate generala.

Al doilea tip de putere, expansiva, este cea mai utilizata in activitati precum dansul sau gimanstica. In acet tip de activitati, corpul invata cum sa se miste intr-o maniera coordonata, relaxata. De asemena, Aikido, pune accent cea mai mare parte a antrenamentului pe acest tip de forta. In timp ce ambele tipuri de putere sunt importante, este interesat de remarcat ca o persoana care stapaneste al doilea tip de putere , intr-o situatie martiala, poate depasi de multe ori o persoana care este mult mai mare sau mult mai puternica. Motivul: puterea de contractie pe care o cunosc majoritatea persoanelor, este la fel de mare cat masa si puterea muschilor individuali. Puterea expansiva, asa cum este utilizata in aikido, poate fi mult mai mare decat marimea ta si decat ai putea crede. Aceasta se datoreaza faptului ca miscarea este generata de intreg corpul.

Mai degraba vei invata sa te relaxezi si sa te misti din centrul corpului, unde esti cel mai puternic, decat sa iti fortezi si tensionezi numai cativa muschi. Puterea este apoi extinsa intr-un mod natural prin membrele relaxate, care devin aproape ca un bici in miscarea lor.

Astfel, aikido dezvolta corpul intr-o maniera unica. Miscarea aerobica se obtine printr-un antrenament viguros. Flexibilitatea incheieturilor si a ligamentelor este dezvoltata prin intermediul unor exercitii de incalzire variate si chiar prin a tehnicii. Relaxarea este invatata intr-un mod automat, deoarece fara ea tehnica nu va functiona eficient. Si uilizarea echilibrata a puterii de contractie si de expansiune este predata, permitand chiar si unei persoane mici sa genereze o energie enorma si sa obtina abilitati de auto-aparare.

3. Beneficii psihologice

Antrenamentul in Aikido nu priveste corpul si mintea ca fiind separate. Starea uneia va afecta starea celeilalte.

Din acest motiv, relaxarea fizica din Aikido va deveni in mod natural si o relaxare mentala. De asememena, perseverenta si increderea dezvoltata mental se manifesta intr-un corp care se misca si se mentine puternic si increzator in el. Oricare perspectiva psihologica sau spirituala trebuie sa se reflecte in corp, sau nu va fi altceva deca o intelectualizare; sub presiune astfel de cunostiinte vor disparea, si persoana revine la modelele si obiceiurile anterior inradacinate.

Antrenamentul de Aikido cere ca elevul sa se confrunte intr-un mod sincer cu conflictul, nu sa fuga de el. Printr-o experienta fizica foarte concreta, un practicant de Aikido invata sa faca fata situatiilor de viata intr-un mod pro-active, constructiv. Tiparele de evitare si de frica sunt rupte. Rectiile de aparare, tensiunile aparute sub presiune sau in cadrul unui conflict, care de obicei duc la mai multa violenta sunt recunoscute si demolate. O noua persoana - simpla, curajoasa si totusi modesta, capabila sa fie puternica si hotarata atunci cand imprejurarile o cer - poate apare din aceasta formare.

Astazi, Aikido a devenit cunoscut in cercurile de afaceri si psihologice ca o metafora extrem de utila in elaborarea unor strategii de rezolvare a conflictelor. Oameni de pretutindeni utilizeaza filozofia aikido pentru a-si imbunatati calitatea vietii lor.

4. Auto-aparare

In Japonia, tara in care s-au dezvoltat multe arte martiale, aikido este aleasa pentru instruirea celor aflati in cadrul Fortelor de Interventie de la Politia Metropolitane din Tokyo si a politiei secrete. Motivul: o flexibilitate extrema existenta in aceasta arta.

Spre deosebire de alte arte, tehnicile din Aikido pot fi aplicate intr-o gama larga de severitate, incepand cu un control bland pana la cele mai puternice contra-masuri. Prin urmare, Aikido este ideal pentru a fi aplicat intr-o gama larga de situatii defensive, incluzand situatii de forta-majora/ securitate/ corectii, in medii medicale/ boli mintale, auto-aparare. Aikido poate fi adaptat intr-un mod flexibil la orice situatie apare, aceasta este mostenirea lasata de samurai, care a conceput aceste tehnici pentru a se confrunta cu o gama naucitoare de atacuri, atacuri executate de unul sau mai multi adversari. Astazi, noi continuam traditia prin instruirea in Aikido si prin organizatiile care au tehnici specializate, derivate din Aikido, organizatii care au nevoie de abilitati defensive.

5.Aikido in viata cotidiana

In cele din urma, Aikido trebuie sa devina parte integranta a vietii noastre, sa o practicam in fiecare clipa. Fiecare moment al vietii implica un fel de conflict - cu altii, cu mediul, cu corpul nostru, cu noi insine. Si totusi, este alegerea noastra sa vedem conflictul ca pe ceva ce poate fi evitat, ca o lupta, sau ca o forta creativa a schmbarii care face posibila o crestere adevarata si invatare.

In scopul dezvoltarii adevaratului potential uman, este nevoie de un fel de disciplina si rafinare. Pentru a dezvolta constientizarea, hotararea, puterea interioara si compasiunea trebuie sa experimentam si sa infruntam greutatile vietii intr-un mod cinstit. Viata insasi poate fi utilizata pentru intarirea noastra. Filozofia Aikido-ului ne invata ca, in cele din urma, dojo-ul nostru este mai mult decat o cladire unde ne antrenam. Adevaratul dojo este insasi viata. Aikido consta intr-o metodologie de formare unificata, destinata sa aduca aceste realizari si sa le dea o buna utilizare.

Vazuta in acest fel, viata devine bogata si plina de intelesuri. Fiecare situatie este utilizata ca o rampa de lansare pentru o noua crestere. Mai degraba invatam sa ne deschidem pentru a experimenta, decat sa ne uitam la aspectele neplacute ale vietii. Mintea noastra se extinde si devine mai puternica.

Aceasta este mostenirea cailor martiale, si adevarata valoare a antrenamentului in Aikido. Visul lui O'Sensei a fost ca toti oamenii lumii sa se antreneze impreuna, in pace, pentru un beneficiu reciproc. Subliniind valorile pozitive ale cailor martiale, Aikido continua sa creasca si sa se raspandeasca pe tot globul pentru a indeplini aceasta viziune.

Articol publicat pe "Aikido World BLOG: AIKIDO"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis