Articole:pag 5

A fi un elev bun

 
 

1. Mergeti la antrenamente. Stiu ca suna ciudat, dar mergeti la antrenamente. Daca decide-ti sa stati acasa si sa va uitati la TV, deoarece "nu am chef", nu aveti nici un folos. Mai mult, mergeti la dojo in persoana, in mod regulat. Odata ce familia si prietenii s-au obisnuit cu faptul ca in anumite zile din saptamana mergeti la antrenament, acest lucru va deveni mai usor, deoarece vor fi mai putine "evenimente" care sa apara peste noapte. Mergeti in mod regulat (daca veti merge mai putin de 2 ori pe saptamana, tot ce veti face este sa va mentineti nivelul, nu sa-l imbunatatiti).

Acesta este primul pas.

2. Urmatorul pas este sa fiti cu adevarat acolo, sa va pastrati mintea unui incepator si sa fiti pregatiti mental sa participati la antrenament. Aceasta energie pe care o veti produce va motiva pe toti care vin in contact cu voi, facand ca sesiunea de antrenament sa fie benefica pentru toti.

3. Folositi-va corpul. Receptionati totul cu fiecare parte a corpului. Lasati corpul sa primeasca antrenamentul si invataturile si sa si le insuseasca. Renuntati sa priviti fiecare detaliu din antrenament prin intelect, pur si simplu simtiti. Cateodata, mai ales daca ceea ce se arata este complet nou pentru tine, poate este mai bine sa incercati sa va amintiti cateva puncte importante, si apoi sa "va lasati dus de val", bucurandu-va de experienta practicii fara sa va preocupati prea mult de ceea ce va amintiti, veti fi surprinsi de cat de mult va veti scufunda.

4. Practicati ceea ce profesorul va arata, stapaniti aceasta prima data. Intentia clasei este foarte importanta. Instructorul conduce clasa intr-o anumita directie astfel incat fiecare sa invete din practica. Incercati cu adevarat sa observati si sa simtiti ceea ce se intampla si practicati principiile pe care le prezinta instructorul. In primul rand, stapaniti conceptele de baza, sau tehnicile fizice si apoi treceti la practica mai avansata.

5. Veniti cu energie buna. Chiar inainte de a intra in Dojo, lasati intentionat totul in afara acestuia. Totul: cariera, probleme familiale si cele din viata de zi cu zi, orice tip de energie negativa. Dojo-ul trebuie sa fie intotdeauna un loc insorit, cu energie pozitiva, si totul incepe cu tine. Daca aveti o energie pozitiva veti motiva si pe alti membri ai dojo-ului sa practice cu o energie la fel de buna, acea energie se va multiplica in mod exponential. Profesorul meu obisnuia sa spuna "Lasati-va viata in spate atunci cand sunteti pe saltea".

Daca nu va place energia din dojo la un moment dat, lasati deoparte orice lucru si practicati din greu !

Articol publicat pe "Aikido World BLOG: Being a good student"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis