Articole:pag 5

Ce nu este Aikido...

 
 

Aikido nu se impaca cu executarea unui fel de miscare fluida, sperand sau asteptand ca uke sa coopereze. Aceasta este o gluma si nu Aikido. Ai putea sa glumesti cu tine sau cu altii, dar aceste lucruri pot fi asemanatoare ca si scrierea cuvantului "democratie" pe usa unui birou al unui dictator. Ciudat, dar nu poti pacali toti oamenii pentru intotdeauna.

Exista legi fundamentale de functionare. Legi precise si principii care trebuie sa fie clare in mintea ta. Daca nu cunosti tehnicile de baza si principiile, poti sa imiti forma, dar nu practici Aikido. Concret, daca este Aikido, atunci cand este Aikido, functioneaza cel mai eficient cand adversarul tau NU ESTE COOPERANT !

Sa fie clar acest lucru. Antrenamentul pentru incepatori este bun, dar dupa 6 luni trebuie sa inceapa sa aiba o jumatate de idee.

Exista doua duzini de TEHNICI (KIHON) DE BAZA PE CARE TREBUI SA LE CUNOSTI.

De asemenea, exista aproape 2 duzini de PRINCIPII care trebuie sa fie foarte clar cristalizate in mintea ta si trebuie sa intelegi bazele la atemiwaza (studiul loviturilor) si bukiwaza (studiul armelor).

Altfel nu este Aikido.

Nu poti ridica o cladire fara sa ai fundatia. Sau sa puneti acoperisul fara sa ai peretii care sa-l sustina. Aikido nu locuieste intr-un vid de ignoranta sau intr-o cutie cu opinii eronate. Este misogi, este shugyo si necesita baze solide. Fundatia unui studiu al tehncilor de baza (kihon waza). Fara o baza solida si serioasa a elementelor pricipale, va fi un balon de sapun si o deceptie. Aikido este Budo mai mult decat este Odori (dans japonez).

Din cand in cand ma antrenez in alte locuri. Deseori primesc comentarii de genul "Hei, nu am mai vazut o astfel de tehnica." Acest lucru ma uimeste. Se pune intrebarea: De ce nu ? Tot ce am facut era tehnica de baza. Pentru incepatori este ok. Dar pentru persoane care se antreneaza mai bine de un an, aceasta este de neiertat. Fiecare derivare, extrapolare si interpolare rezulta din tehnica de baza. Daca nu cunosti bazele CINE TE "INVATA" ? Sau tu nu reusesti sa acorzi atentie la lucrurile aratate ?

Acolo nu este mult. Elementele de baza sunt doar atat : de baza. Dupa ce le cunosti, ele actioneaza ca niste cheii pentru a debloca toate celelalte potentiale si da, atunci poti pluti liber in takemusu aiki. Dar nu inainte. Poate elementele de baza ar trebui numite chei-hon Sau jurnal kata a cheilor esentiale.

Dar a ghici pur si simplu intr-un dans nu semana a fi Aikido in nici un fel. Este usor sa vezi printre "inflorituri". M-am uitat la un "aikido" la care diversi oameni cu "greutate" au comentat in deplina cunostinta de cauza: "l-as putea minca la micul dejun". Si pot si eu sa spun, adevarat, acestia ar putea.

Si atunci cand ne antrenam cu cineva, ne cer sa ne oprim. "Aceste chestii din Aikido sunt ciudate, sau poate unii dintre voi au magie sau un camp de forta." Da este magia unui antrenament regulat cu o minte deschisa si absorbind tot. Cat despre "campul de forta", nu am mai mult sau mai putin decat alta persoana, cu exceptia faptului ca am invatat sa-l folosesc bine.

Aikido nu este o ghicitoare sau nascocire, sau sa pretinzi, sau o forma de dans sau o mistica imbracata intr-o hakama bine calcata, sau avansand pe o cale cu nasul in aer, sau orice alt lucru care nu este. Aikido este stiinta, arta si chiar mai mult decat atat. Dar elementele de baza trebuie sa exista acolo. Ele trebuie sa fie intelese, incercate si practicate zilnic. Altfel nu este Aikido ci o simpla idee despre ceva care nu exista.

Articol de Nev Sagiba -aikiblue.com- publicat pe "Aikido World BLOG: What Aikido isn't... "

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis