Articole:pag 5

Indragostit de Ukemi...

 
 

Urmatorul articol a fost publicat in numarul din toamna lui 2010 al revistei "Aikido World Alliance". Tema acestui articol era ukemi, arta caderii.
Lectura placuta...

Pentru mine, la fel ca majoritatea incepatorilor, ukemi nu a reprezentat un aspect atractiv al aikido-ului. Ma facea sa ma simt ciudat, deseori erau dureroase, si mai presus de toate erau intimidante, chiar inspaimantatoare, dar era ceva ce trebuia sa faci pentru a ajunge la partea buna: sa arunci ! Din fericire, de-a lungul timpului am scapat de aceasta atitudine, luand ukemi in special de la practicantii mai avansati, ajungand mai tarziu lucrul pe care il astept cu nerabadare atat in clasa cat si la seminarii.

Evident, ukemi este o parte esentiala a artei noastre. Dezvoltarea unui bun ukemi - calitati care nu fac subiectul acestui articol, dar abordate de multi mari profesori - asigura ca nage invata efectiv auto-apararea, care este esentiala pentru orice arta martiala. Aikido este deseori criticat de catre cei din afara acestui sistem, din cauza nivelului aparent nerealist de cooperare pe care uke trebuie sa-l prezinte pentru a evita accidentarile. Argumentul este ca tehnicile de Aikido nu vor merge deoarece un atacator real nu "va merge" cu tehnica. Bineinteles, oricine se deranjeaza sa studieze aikido, va observa rapid ca rezistenta excesiva la tehnici nu numai ca impiedica procesul de invatare pentru amandoi parteneri, dar este si periculos. Adevarata putere a tehnicilor de Aikido nu poate fi vazuta din exterior. Ea poate fi simtita doar direct prin actul de a lua ukemi.

Lectia vietii oferita de ukemi se regaseste intr-un proverb traditional japonez : "doborat de 7 ori, de 8 ori te ridici". sau, ca sa o spunem in alt fel, cum prezinta aceasta lectie Thomas Wayne catre fiul sau Bruce in filmul "Batman begins": "De ce cadem ? Pentru a invata sa ne ridicam singuri". In Aikido, ca si in viata, singura cale de a esua este sa renunti. Aceasta este lectia cea mai pretioasa dintre toate.

Rolul lui uke este mai dificil de dezvoltat decat rolul lui nage, si cred ca aceasta este calea de a stapani auto-apararea in sensul cel mai profund si mai larg. Pe parcursul acestui articol as dori sa va impartasesc cateva din beneficile pe care practica caderilor le poate aduce corpului si mintii voastre, in speranta ca acestea va vor inspira sa invatati sa apreciati si sa indragiti sa faceti ukemi ca si mine, sau sa cresteti aprecierea daca sunteti atat de norocosi si o aveti deja cultivata in inima voastra.

In primul rand, haideti sa examinam cateva din beneficiile fizice ale caderilor. Cea mai evidenta, ar fi beneficiul unei sanatati cardio-pulmonare. Atunci cand aruncam, cheltuiala energiei ar trebui sa fie minima, asa trebuie sa fie o tehnica buna. Principiul ar fi sa-l lasam pe uke sa faca toata treaba, si chiar este destul de multa munca de facut ! Atunci cand invatam prima data sa cadem, procedam incetul, cu prudenta iar benefiile aerobice ale practii nu sunt evidente. Odata ce elevul dobandeste cunostintele de baza odata cu rularile inainte si inapoi, conditionarea cardio poate incepe in forta !

Ca un kinetoterapeut aspirant apreciez ukemi ca o forma ideala de exercitiu aerobic deoarece, in timp ce poate fi executat cu forta de impact mare (caderi cu bataie), nu este nevoie sa se faca exces de vibratii (caderi cu bataie mai usoara, rulari spre inainte, rulari spre inapoi), implicand o mare varietate de tipuri de miscare, miscari care utilizeaza toate grupele majore din corp. Acestea sunt in contrast cu multe tipuri de exercitii cardio populare cum ar fi alergarea sau ciclismul, care se concentreaza pe partea de jos a corpului si sunt miscari repetitive care pun presiune pe articulatiile importante precum solduri, baza coloanei vertebrale, genunchi, presiune care se repeta. Pentru mine, linia de demarcatie intre exercitiile corespunzatoare si riscul de prejudiciere prin stres repetat este foarte subtire, dar divaghez...

Al doilea mare beneficiu al caderilor este efectul benefic asupra santatii oaselor. Asa cum am mentionat mai sus,rostogolirile si caderile pun o anumita cantitate de stress asupra oaselor noastre dar nu intr-o singura directie, ci in aproape toate directiile posibile. De-a lungul timpului, aceasta cantitate corespunzatoare repetata de stress invoca un process fiziologic, numit Legea lui Wolff, proces in care structura osoasa este modificata, devenind mai densa si mai puternica. Acest lucru reduce riscul de accidente la caderi in afara saltelei, lucru important mai ales cand inaintam in varsta. Desi nu am cunostinta de o cercetare pe aceasta tema, as fi dispus sa pariez ca aparita osteoporozei este seminifcativ mai mica la persoanele care practica Aikido de cel putin 5 ani neintrerupti.

Alt potential beneficiu al caderilor poate fi consolidarea. Acesta nu se aplica la fel de universal ca primele 2, dar pentru mine am observat ca dupa o perioada cand am avut privilegiul sa fiu uke pentru sensei Sato la Tenshinkan am castigat ~ 4kg in greutate si asta nu ca am mancat prea mult orez. A fost faptul ca a trebuit sa ma ridic de la saltea, dupa ce faceam ukemi pentru 3 ore in fiecare seara.

Practica caderilor imbunatateste de asemena si echilibrul, constientizarea corpului (in practica lui nage), imbunatateste flexibilitatea coloanei (in special in tehnici precum iriminage), si poate avea efecte benefice la nivelul sistemului nervos si a diferitelor organe interne prin folosirea lor ca un auto-masaj al corpului.

In plus fata de lista impresioannta de beneficiile fizice ale ukemi, apar si beneficii psihice. Este unanim acceptat in domeniul psihologiei clinice si medicinei ca activitatea fizica este extrem de utila in ameliorarea stresului si combaterii depresiei. In cazul Aikido-ului, si in particular la ukemi, cred ca acest efect este sporit si din cauza componentei sociale puternice, existente in practica. Prin permisiunea noastra de a fi intr-un contact fizic apropiat, incredintandu-i partenerului trupul nostru, ne sporim sentimentul de conexiune cu umanitatea si cu Universul. Simtind puterea tehnicilor din Aikido ne devolta empatie pentru suferinta altora si ne aminteste de importanta compasiunii si a felului in care ne tratam unii pe ceilalti.

Dar, poate cel mai important aspect in dezvoltarea ukemi este acela ca ne ofera o cale de a ne invinge frica din noi, forta negativa cea mai puternica in viata tutor. Frica este ceva normal, dar trebuie sa fie controlata daca dorim sa ne dezvoltam spiritual si sa ne traim viata pe deplin. Invatand sa primim tehnici avansate de Aikido, precum caderile din shihonage si koshinage, avem in acelasi timp si oportunitatea de a ne infrunta teama de a face ceva "prostesc" sau de a fi ranit fizic. Multi studenti sunt ingroziti la ideea de a fi chemati in fata clasei si de a face ukemi, mai ales cand sunt la prima aruncare, chiar inainte de a sti ce tehnica va dori sa arate Sensei. O data ce ai capatat increderea in caderile tale, frica si anxietatea dispar si devine inveselitor faptul sa ataci repede fara a sti ce se va intampla! Unul din cele mai incredibile lucruri in arta noastra, este faptul ca folosind ajutorul si suportul profesorului si al prietenilor nostri putem sa ne eliberam de atasamentul nostru asupra corpului si a ego-ului, astfel ca am putea prinde o sclipire a Adevarului din Aikido: "Esti Universul!"

Articol publicat pe "Aikido World BLOG: Falling in love with Ukemi.."

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis