Articole:pag 9

Ceea ce elevii nu vor sa auda: gradul sau centura nu reprezinta nimic

 
 

Sunt destui oameni in lumea artelor martiale care iubesc titlurile. Sifu, Sensei, Master, Sempai, etc : toate sunt titluri valide, in functie de tipul de arta martiala practicate. Deseori "clientii" vin la scoala si imi spun ce grad au avut in arta martiala din care au plecat: centura galbena cu dungi negre, centura verde, etc. In timp ce respect timpul si antrenamentul pe care fiecare il pune in arta aleasa, le amintesc elevilor mei sa nu se lase prinsi de vraja gradelor sau centurilor, deoarece in ultima instanta ele nu inseamna nimic.

Nu ma intelegeti gresit. De asemenea, noi utilizam un sistem de grade si centuri in scoala noastra. Ele reprezinta un ajutor pentru elev, permitandu-i sa observe care-i sunt obiectivele pe termen scurt si pe termen lung, si progresele obtinute in insusirea programei. Dar gradele si centurile sunt un sistem arbitrar, iar sistemele arbitrare sunt, dupa cum bine stiti, arbitrare. Ele nu au nici o legatura cu lumea exterioara. Ele au fost "facute" pentru beneficiul nostru.

De exemplu, chiar si elevii din aceeasi arta martiala, dar din scoli diferite, au un sistem diferit de grade. Unele scoli au 4 examene inainte de centura neagra, altele 10. Cum pot elevii de la aceste 2 scoli sa lucreze impreuna la acelasi nivel ? Raspunsul este ca nu se poate.

Credeti ca pe samurai ai interesa ce "grad" au ? Pe ei ai interesa un singur lucru - sa nu moara pe campul de lupta. Ei se antrenau necrutator, deoarece de multe ori, nu exista nici o modalitate de a cuantifica cat de multe stiu, sau daca erau mai buni decat altii. Daca erau mai buni, supravetuiau, daca nu, nu ajungeau sa-si revizuiasca antrenamentul.

Tuturor ne place sentimentul de a fi competent, si multora le place sentimentul de a avea elevi, si pe care sa-i vada "in top". Este usor sa devii arogant, si sa-ti spui cat de bun esti, doar ca ai gradul asta si asta.

In dorinta de a ne pastra progresul abilitatilor trebui sa ne reamintim sa pastram starea de spirit corespunzatoare termenului japonez "Mushin". Mushin insemana "mintea incepatorului". Inseamna ca indiferent de cat de mult cunosti, intotdeauna poti invata ceva. Ne aminteste sa nu ne lasam prinsi de grade sau centuri, deoarece o data ce "stii totul" procesul de invatare ia sfarsit, veti deveni multumiti de sine - ceea ce insemana moartea pe campul de lupta.

Mushin ne aminteste sa privim fiecare tehnica ca si cum nu am mai vazut-o pana atunci - sa facem fiecare tehnica ca si cum nu am mai executat-o pana atunci. Mushin ne aduce aminte sa fim precauti. Daca imi permit sa "stiu" o tehnica, atunci ma opresc din incercarea de a invata nuantele subtile ale acestei tehnici. Cu ajutorul lui Mushin imi aduc aminte sa continui sa invat, indiferent de gradul detinut, indiferent de centura obtinuta.

Cat despre grad - uitati-l, nu insemana nimic. Tot ceea ce conteaza este ceea ce stiti si ceea ce puteti sa faceti chiar acum.

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog : What No Student Wants to Hear - Your Rank, Your Belt, Mean Nothing"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )