Biografii

Kazuo Chiba

 
 

5 februarie 1940 -

Kazuo Chiba (sau TK Chiba) s-a nascut pe 5 februarie 1940 in Tokyo. A fost interesat de mic de Budo, asfel incat la varsta de 14 ani incepe sa se antreneze in judo la Academia Internationala de Judo. Practica judo timp de 4 ani, iar de la varsta de 16 ani incepe sa studieze si Karate Shotokan, antrenandu-se la sediul central al Shotokan.

Pe cand era 1 kyu in judo, a participat la o competitie, ajungand sa concureze impotriva unui senior din dojo care era 2 Dan. De obicei, acesta castiga, dar in acea competite Kazuo Chiba a reusit sa-l invinga. Dupa competie acesta a venit la el si i-a spus: "Nu mai pot sa te mai bat in judo, dar mi-a ramas kendo", el fiind nidan in aceasta arta martiala. Intr-o seara acesta l-a vizitat pe Chiba si l-a invitat la o partida de kendo. Acesta gandindu-se ca stiind judo si karate se va descurca cumva. Sempaiul i-a acordat un avantaj, permitandu-i sa foloseasca un bokken, in timp ce el utiliza un shinai de bambus. A fost asa de rapid incat Chiba nu a reusit sa-l atinga, primind in schimb o ploaie de lovituri. Dupa aceasta lupta Kazuo Chiba a inceput sa meditez mai profund la sensul budo-ului. A dorit sa studieze o arta martiala care sa fie eficienta in orice situatie, indiferent daca oponentul este inarmat sau nu. Deoarece nu avea nici o idee despre ce fel de budo cauta, a intrerupt orice cautare timp de 6 luni, stiind ca are nevoie de un instructor care sa-i ofere o indrumare corespunzatoare. Intr-o zi, aflandu-se intr-o librarie, a luat o carte despre aikido, carte in interiorul careia se afla o mica fotografie a lui O'Sensei. Cand a vazut-o a stiut imediat ca si-a gasit profesorul.

In februarie 1958 intra in Aikikai Hombu Dojo ca uchi-deshi. Aici el va petrece 7 ani de antrenament intensiv, devenind un discipol apropiat a lui Ueshiba. Dupa aproximativ un an stapaneste destul de bine bazele si ii este permis sa fie uke pentru O'Sensei, calatorind ca el in calitate de asistent de multe ori pe parcursul acestei perioade. In paralel cu aikido, Chiba se apuca sa practice iaido.

In 1960 este promovat la 3 Dan si in 1961 este trimis in Nagoya pentru a pune bazele unui dojo Aikikai si sa fie instructor acolo. In 1962 primeste al 4-lea Dan si incepe sa predea la Hombu Dojo. Pe parcursul a 3 ani el a predat la multe universitati locale, terminandu-si antrenamentul sau ca uchi-desi si fiind promovat la 5 Dan.

In 1964, cu ocazia Jocurilor Olimpice care s-au tinut la Tokyo, faimosul maestru de judo Kenshiro Abbe a venit la Hombu sa-l salute pe Morihei. Cu aceasta ocazie, el l-a rugat pe O'Sensei sa trimita un instructor tanar in Anglia sa dezvolte aikido. Desi Chiba era pregatit sa mearga la New York sa-l asiste pe Yamada, Morihei Ueshiba a fost de acord sa-l trimita in Anglia.

In 1966 Kazuo Chiba s-a mutat in Sunderland, Anglia, iar in cateva luni se muta la Londra. Aici, in 1967 pune bazele Aikikai Londra, iar in 1968 este infiintata Aikikai Marea Britanie (redenumita mai tarziu Federatia Britanica de Aikido), cu Aikikai Londra ca centru de baza.

In 1970 Kazuo Chiba a primit al 6-lea Dan si titlul de Shihan. Tot in acelasi an, in efortul de a unifica programa de predare a introdus sistemul FUKU SHIDOIN (instructor asistent, de obicei 2 sau 3 Dan) si Shidoin (instructor senior: 4 sau 5 Dan). De asemena a introdus in programa lucru cu armele, jo si bokken, asa cum le-a invatat de la Morihiro Saito. Programa sa, adoptata in 1974, a facut lucru cu arme o necesitate pentru gradele superioare.

S-a intors in Japonia in 1976, lasandu-l pe Minoru Kanetsuka ca succesor al sau. In Japonia a fost secretar al Aikikai Hombu Dojo, sectia internationala si a jucat un rol activ in crearea Federatiei Internationale de Aikido, fiind numit asistentul secretarului general al IAF in 1976. In tot acest timp a studiat meditatia zen in Shizuoka.

In 1981, Kazuo Chiba a acceptat invitatia din partea Federatie de aikido din SUA si se muta in San Diego, California, unde infiinteaza Aikikai San Diego. De asemena a infiintat o federatie internationala de aikido sub denumirea de Birankai, federatie care include si cursuri de Iaido (Batto-ho). In prezent este 8 Dan Aikikai si presedintele comitetului international de predare Birankai.

In mai 2006 si-a anuntat retragerea din cadrul seminariilor, care impuneau un program de calatorie greu, dorind sa-si petreaca timpul mai aproape de familia sa.