Biografii

Seishiro Endo

 
 

6 septembrie 1943 -

Seishiro Endo s-a nascut in 1943 in Shimohirao, Saku-shi, prefectura Nagano. A absolvit liceul Nozawa-kita, apoi universitatea Gakushuin din Tokyo. La scurt timp dupa intrarea sa la universitate, in aprilie 1963, este atras in clubul de aikido al universitatii de catre unul din seniorii clubului.

Printre primii shihani cu care s-a antrenat se numara Hiroshi Tada, Mitsunari Kanai si Yasuo Kobayashi. Prima data se intalneste cu O'Sensei in al 2-lea an de facultate, cand a inceput sa se antreneze si la Hombu Dojo. Nu a vorbit cu el pana in ultimul an de facultate, cand a luat decizia sa renunte la cariera si sa faca din Aikido o profesie. Se antreneaza la Hombu sub indrumarea lui Morihei si a lui Kisshomaru Ueshiba, precum si a altor shihani.

La varsta de 30 de ani isi dizloca umarul, fapt care il duce la un alt tip de abordare al aikidoului, indrumat de cuvintele lui Yamaguchi: "A-ti facut aikido timp de 10 ani, iar acum va puteti utiliza doar bratul stang. Ce veti face ?" A realizat ca pana acum a pus accent pe folosirea puterii din partea superioara a corpului si a bratelor, si, si-a schimbat punctul de abordare a tehnicilor din aikido cu 180 de grade.

Inspirat de catre Morihei Ueshiba, Seishiro Endo a vizitat si predat in multe dojo-uri din intreaga lume: Franta, Finlanda, Suedia, Elvetia, Austria, Olanda, Spania, etc.

In 1993, Seishiro a construit Aikido Saku dojo in orasul sau, iar in 2001 a primit al 8-lea Dan.