Biografii

Robert Frager

 
 

1940 -

Robert Frager a participat la cursurile colegiului Reed College, Portland, Oregon, SUA intre anii 1957-1961 si a obtinut o diploma in psihologie. Intre 1961-1967 si-a dat doctoratul in psihologie sociala la universitatea Harvard, Cambridge. De asemenea a urmat cursurile Centrului Est-Vest din Honolulu si a fost cercetator la universitatea Keio din Tokyo intra anii 1967-1968.

A inceput studiul aikidoului in 1964 in Japonia si s-a antrenat cu Morihei Ueshiba. A putut astfel sa-l observe pe acesta in viata de zi de zi, precum si la antrenamente.

La revenirea sa in America, l-a invitat pe Robert Nadeau shihan, sa predea impreuna cu el la Esalen, iar in 1968 a fondat clubul Cal Aikido impreuna cu Stan Pranin, un alt practicant de akido si editorul publicatiei Aikido Journal. In 1969 fondeaza clubul de aikido din Santa Cruz, iar in 1975 Institutul de Psihologie Transpersonala, in Palo Alto, California. Participarea la antrenamentele de aikido era o cerinta obligatorie pentru studentii la masterat si doctorat.

A studiat tai chi cu maestrul Choi Kam Man in San Francisco, judo cu Hal Sharp si Karate cu Ed Parker. A avut un dojo privat pentru oameni din conducerea unor mari companii din Los Angeles, iar 5 dintre acesti oameni au obtinut chiar centura neagra.

De asemenea, este initiat in sufism de catre Muzaffer Ozak, in prezent conduce un centru sufi (dergah) in Redwood City, California.

Robert Frager a studiat si sub indrumarea lui Koichi Tohei, Morihiro Saito si Motomichi Anno. Detine 7 Dan si, in prezent, studiaza sub indrumarea lui Hiroshi Kato, 8 dan