Biografii

Shizuo Imaizumi

 
 

13 decembrie 1938 -

Shizuo Imaizumi s-a nascut pe 13 decembrie 1938 in Tokyo. La varsta de 7 ani, a inceput sa joace baseball, iar in anul 1951, impreuna cu un frate al sau, se inscrie la Kodokan, fiind introdus acolo de unchiul sau, Eiji Yoshida 6 dan, care era unul dintre instructorii de la clubul de judo al Universitatii Nippon. Din cauza distantei dintre casa, liceul unde invata si Kodokan, a practicat judo pentru o scurta perioada de timp.

Dupa terminarea liceului, in aprilie 1957 se inscrie la Universitatea Waseda, sectia comerciala. A ales sa practice judo ca materie de educatie fizica, iar in aprilie 1959 a ales judo taiso predate de Kenji Tomiki. Atunci a fost prima data cand a auzit de aikido. Hombu fiind localizat la doar 15 minute de mers fata de universitate, pe 2 mai 1959 se inscrie acolo.

Incepe sa practice regulat, urmand cursurile care se tineau de la 3PM la 4PM, ramanand si antrenandu-se impreuna cu alti elevi pana la inceputul clasei urmatoare de la ora 5 PM. Cateodata ramanea si la acel antrenament. Cel mai mult a studiat sub indrumarea lui Hiroshi Tada si Nobuyoshi Tamura. De asemenea, a studiat si cu Kisshomaru Ueshiba, Koichi Tohei, si Kisaburo Osawa. A participat si la orele de duminica dimineata tinute de catre Morihiro Saito care venea de la Iwama. Printre cei care practicau aikido in orele de dupa-masa se mai numara: Masamichi Noro, Yasuo Kobayashi, Yoshimitsu Yamada, Seiichi Sugano, Mitsugi Saotome, Kazuo Chiba, Mitsunari Kanai si Yutaka Kurita. Intr-o dupa-amiaza, in mai 1959, a avut ocazia sa urmareasca o demonstratie a lui Morihei Ueshiba la Hombu Dojo, in cadrul orelor la care lua parte.

In primavara lui 1960, Akira Kuwamori, Tsuyoshi Takahashi, Tadaharu Wakabayashi, Kin'ichi Iwasaki si Shizuo Imaizumi se decid sa deschida din partea Aikikai, un club de aikido in cadrul universitatii Waseda, diferit de cel a lui Kenji Tomiki. Kisshomaru Ueshiba si-a dat acordul, iar Hiroshi Tada a fost de acord sa fie intructorul lor. Pe 14 mai 1960, dupa ce a urmarit demonstratia de aikido tinuta la sala Yamano in Yoyogi a simtit ca doreste sa aprofundeze practica aikido. In martie 1961 a luat parte la prima tabara de antrenament organizata de clubul de aikido Waseda.

Dupa absolvirea universitatii, obtine o slujba la otelariile din Kobe si se muta din luna aprilie. Aici se alatura dojo-ului local de aikido. Ramane in Kobe din aprilie 1961 pana in decembrie 1964. Printre cei care viziteaza Kobe si tin cateva antrenamente se numara Hiroshi Tada si Kisshomaru Ueshiba. De asemenea, o vizita surpriza a fost din partea lui Morihei Ueshiba insotit de Kobayashi. Se intoarce la Tokyo si se alatura lui Norihiko Ichihashi si Iwao Tamura la realizarea ziarului Aikido.

In 1965, avand rangul de 3 Dan isi incepe cariera de instructor de aikido, avand clasa impreuna cu Kenji Shimizu de la 6.30 la 7.30. Cand Morihei Ueshiba era in Tokyo, de multe ori aparea la prima clasa, astfel ca Imaizumi in timpul acestei perioade, a fost uke de multe ori pentru O'Sensei. Din 1965 pana in 1969, l-a insotit pe Morihei Ueshiba in multe din calatoriile sale. Dupa moartea acestuia, in aprilie 1969, Shizuo Imaizumi a fost ales sa-l insoteasca pe fiul lui Morihei si pe sotia acestuia sa duca ramasitele lui Morihei la cimitrul familei Ueshiba in Tanabe.

Pe timpul sederii sale la Hombu s-a antrenat deseori sub indrumarea lui Koichi Tohei, devenind unul din ajutoarele sale. Dupa moartea lui O'Sensei, au aparut diverse tensiuni intre instructorii de rang inalt, culminand cu demisia lui Tohei. In aceasta perioada, aprilie 1972, Imaizumi este trimis de catre Koichi Tohei, care era instructor sef la Aikikai, in California, pentru a preda aikido si principiile ki-ului sub indrumarea lui Roderick T. Kobayashi, care era instructor sef al federatiei de aikido din partea de vest a SUA. A stat la resedinta lui Kobayashi din Los Angeles si a predat regulat aici. De asemenea, a calatorit si predat prin diverse alte locatii.

S-a reintors in Japonia pe 30 iunie 1972. In februarie 1974, Koichi Tohei ii spune despre intentia sa de a-si da demisia din Aikikai, si se hotaraste sa-l insoteasca. Pe 30 aprilie Tohei isi da demisia din toate functiile pe care le detinea in cadrul Aikikai. Shizuo Imaizumi procedeaza la fel. Pe 1 mai 1974, Tohei fondeaza Shinshin Toitsu Aikido. Ca rezultat al acestei actiuni, federatia de aikido din Hawaii, cea din Nord-Vest si cea din Vest se despart in 2 organizatii, una ramane cu Aikikai, cealalta va merge cu Koichi Tohei. In luna iunie, Fumio Toyoda este trimis de catre Tohei la Chicago, iar Shizuo Imaizumi la New York in anul urmator.

Pe 1 iunie 1980 este numit instructor sef pentru USA de catre Koichi Tohei, iar in mai 1982 primeste "cartea verde" din partea SUA. Mandatul sau a fost pentru 3 ani, expirand in 1983. La intalnirea instructorilor din august, tinuta la sediul Ki Society din New York, el il recomanda pe Koichi Kashiwaya pentru postul de instructor sef, el ramanad ca instructor sef in cadrul Ki Society din New York. Septembrie 1987, Imaizumi demisioneaza din cadrul Ki no Kenkyukai si abandoneaza pentru o perioada artele martiale, implicanduse in afacerile familiei. Pastreaza legatura cu cativa elevei de-ai sai de pe cuprinsul Statelor Unite, acestia exprimandu-si dorinta de a-l avea din nou alaturi de ei. Dupa stabilizarea afacerilor, Imaizumi se intoarce in SUA si isi reia cariera in aprilie 1988 de data asta pe cont propriu.

Pe 1 octombrie 1988 fondeaza Shin-Budo Kai, o organizatie independenta de Aikikai si de Ki no Kenkyukai, avandu-l pe Shizuo Imaizumi ca instructor sef. Pe langa aikido se preda si diverse stiluri de sabie precum Itto Ryu, Shinkage Ryu, Aiki kenpo si Nihon Kendo, precum si baston : Muso Ryu si Aiki Joho.

Shizuo Imaizumi continua sa predea in fiecare zi in cadrul dojo-ului din New York, precum si in alte dojo-uri afiliate.