Biografii

Mitsunari Kanai

 
 

15 aprilie 1939 - 28 martie 2004

Mitsunari Kanai s-a nascut pe 15 aprilie 1939 in Manciuria, unde tatal sau era in politia militara la caile ferate si instructor de kendo; intreaga familie a revenit in Japonia la sfarsitul celui de-al 2-lea razboi mondial.

In tinerete practica judo impreuna cu Kazuo Chiba, cu care leaga o prietenie stransa. Atunci cand Chiba merge sa studieze aikido sub indrumarea lui Morihei Ueshiba, acesta il critica pentru abandonarea judo-ului. Totusi, intr-o dimineata a anului 1958, apare la Hombu Dojo si, dupa o perioada de proba este primit ca uchi-deshi. A studiat cu O'Sensei pentru o perioada de aproape 8 ani.

In 1965, Hombu Dojo primeste o scrisoare din partea unui grup de practicanti din Boston care roaga sa le fie trimis un profesor. Mitsunari Kanai, pe atunci 4 Dan, este trimis sa predea unui grup care era estimat la aproximativ 60 de persoane, dar cand ajunge acolo, in grup erau de fapt 6 oameni. Primii ani au fost dificili din punct de vedere financiar si cultural, dar pana la urma lucrurile au inceput sa indrepte. Fondeaza New England Aikikai, situat in Cambridge, Massachusetts. A predat in SUA si Canada, avand un rol esential in dezvoltarea aikido-ului din aceasta zona. A fost membru fondator si director tehnic in federatia americana - USAF si in cea canadiana - CAF.

Kanai a predat si iaido, multi dintre elevii sai mai mari au fost certificati in sistemul Dan in iaido precum si in aikido. A servit ca consilier pentru Asia de Est la Muzeul de Arte Frumoase din Boston.

A murit pe 28 martie 2004 in urma unui atac de cord in Toronto, Canada unde preda in cadrul unui seminar.