Biografii

Koretoshi Maruyama

 
 

5 octombrie 1936 -

Koretoshi Maruyama s-a nascut pe 5 octombrie 1936 in Nihonbashi, Tokyo. A devenit interesat de artele martiale in timpul liceului si a practicat judo, devenind centura neagra. La indemnul tatalui sau, pe linga practica de la Kodokan, intra la scoala de wresling profesionist Rikidozan si se mai apuca de ridicarea de greutati si box.

Pe cand era in al 3-lea an la Universitatea Keio, unde studia economia, incepe sa aiba indoieli cu privire la practica lui, unde castiga cel mai puternic si mai masiv - el fiind undeva la 60-70 kg. Gaseste intr-o librarie o carte cu titlul "Aikido" de Kisshomaru Ueshiba si se hotaraste sa practice acest stil. Pe 26 noiembrie 1956 incepe antrenamentul la Hombu Dojo precum si la clubul de aikido al universitatii. Dupa absolvirea universitatii isi continua antrenamentul de aikido si incepe sa lucreze in afacerea familei sale.

In 1967 preda atributiile avute in afacerea familei si devine instructor de aikido sub indrumarea lui Morihei Ueshiba. Ca deshi (elev) era foarte important sa stii sa faci ukemi In timpul unei lectii conduse de Morihei, acesta il ia ca uke. Stiind ca O'Sensei utiliza ki-ul, el decide sa isi extinda ki-ul si sa-l atace. Dupa ce "a luat" ukemi Morihei Ueshiba l-a felicitat pentru ukemi si i-a acordat gradul de 6 Dan. Koretoshi Maruyama a invatat o lectie importanta "Extindeti ki-ul spre oponentul tau".

In 1971 merge in Hawaii pentru a preda aikido timp de 4 luni. Un an mai tarziu isi da demisia de la Aikikai si devine instructor sef in cadrul Ki no Kenkyukai fondata de catre Koichi Tohei. Tohei ii acorda lui Maruyama gradul de 8 Dan. In 1973 devine responsabil cu predatul in Hawaii si timp de 10 ani preda principiile ki-ului la Universitatea din Hilo, Hawaii si la Universitatea de Educatie Fizica Keio din Japonia.

Incepand cu 1977 Maruyama studiaza cu Haruchika Noguchi cum sa foloseasca ki-ul in viata de zi cu zi, pentru a vindeca si pentru a ajuta alti oameni. In acelasi timp studiaza psihologia Zen de la calugarul zen Shogen Munou care il invata sa utilizeze o gandire pozitiva.

Calatoreste intensiv in Hawaii, SUA, Australia, Noua Zeelanda, Singapore, Filipine, Guam, Anglia, Europa unde preda Ki Aikido. Devine presedintele Ki Nu Kenkyukai in 1990. Incepand sa aiba rezerve cu directia si politicile Societatii de Ki, isi da demisia pe 29 iulie 1991 si se retrage pentru 10 ani intr-un templu din prefectura Saitama. In aceasta perioada reflecta la schimbarile petrecute in lumea aikido-ului de la moartea lui O'Sensei. Simtind nevoia sa se reintoarca la invataturile originale ale lui Morihei Ueshiba, el primeste permisiunea de la preotul templului sa fondeze Aikido Yuishinka pe 9 mai 1996. A parasit templul pe 9 octombrie 2001. Maruyama scrie : "Fiecare rau are un nume. Totusi, aceste nume dipar atunci cand raul ajunge in marele ocean. Aikido are multe stilui si multe nume, dar Aikido este Aikido. Este viziunea mea si sper ca, la fel ca aceste rauri, stilurile ajung si se unesc ca unul."