Biografii

Shuji Maruyama

 
 

1 aprilie 1940 -

Shuji Maruyama s-a nascut pe 1 aprilie 1940. L-a cunoscut pe Koichi Tohei de cand era mic, casa acestuia era apropiata de casa sa, mama lui Maruyama a fost profesoara de muzica a lui Tohei, iar sora mamei sale si sora lui Tohei au fost colege de clasa. Cand Maruyama avea 15 ani a decis sa se inscrie la dojo-ul lui Tohei impreuna cu fratele sau mai mare. Dojo-ul de atunci nu avea tatami si se lucra direct pe podeau de lemn. Dupa perioada de formare la dojo-ul lui Tohei, intra la Universitatea Nippon din Tokyo. Koichi Tohei ii da o scrisoare de recomandare cu ajutorul carei este primit la Hombu Dojo.

Pe 20 martie 1966 ajunge in SUA, trimis de catre Aikikai, la cererea asociatiei de judo si karate din Ohio. Aici el este uimit de faptul ca elevii care practicau judo ii opuneau rezistenta in timpul aplicarii tehnicilor de aikido, deoarece un astfel de comportament nu era cunoscut in Japonia. De asemenea a trebuit sa faca fata provocarilor si sa se apere impotriva loviturilor de picior de la cei care practicau karate. Maruyama nu era invatat cum sa se apere impotriva acestora, deoarece ele nu erau niciodata practicate in Japonia. In consecinta primii ani in Statele Unite au fost foarte dificili. A inceput sa studieze formarea lui Ueshiba, istoria artelor martiale japoneze si a inceput sa inteleaga de ce aikido a luat aceasta forma particulara si cum poate sa-i adapteze tehnicile pentru luptele moderne. Si-a schimbat punctul de vedere si gandirea despre aikido, si si-a propus sa devina foarte puternic in auto-aparare.

Atunci cand Koichi Tohei a parasit Aikikai-ul in 1974, Maruyama (6 Dan Aikikai) l-a urmat. A ramas in SUA pana la inceputurile anilor 1980, revenind in Nagoya, Japonia. In 1986 a fondat o noua organizatie, Kokikai Aikido. Acest stil este caracterizat prin atacuri realiste, concentrate, avand raspunsuri fluide care utilizeaza un timing si un ritm care sa dezechilibreze complet adversarul inainte de a-i aplica o tehnica de proiectare. Astfel ca, desi Maruyama avea in jur de 61 kg, putea sa arunce fara efort pe altii care aveau peste 90kg.

Kokikai Aikido are dojo-uri in diverse tari ca : Australia, Canada, Israel, Japan, Russia si in 19 state din SUA.