Biografii

Robert Nadeau

 
 

10 martie 1937 -

Robert Nadeau s-a nascut pe 10 martie 1937 in SUA. Incepe sa studieze artele martiale in anii 50, luand lectii de judo, karate si tactici defensive ca ofiter de politie si in marina. De asemenea, a studiat si yoga. Observa ca practica meditatiei il ajuta sa obtine rezultate mai bune in judo. Aude de aikido de la un prieten si incepe sa studieze aceasta arta impreuna cu Bob Tan in San Francisco in 1960-1961.

In 1962, isi da demisia si se imbarca spre Japonia spre a studia cu Morihei Ueshiba. Pe timpul sederii sale la Hombu Dojo a primit indicatii de la O'Sensei referitoare la aspectele spirituale, filozofice si energetice ale aikido-ului. In afara de O'Sensei, s-a antrenat cu toti instructorii de acolo : Yamaguchi, Arikawa, Osawa, Tohei, Tada, Yamada, Kurita, Sugano, Kanai, Saotome, Chiba, Ichihashi, Tamura, Sasaki, Morihiro Saito etc. A luat lectii particulare de la Koichi Tohei si a stat ceva timp impreuna cu Donn Draeger, Terry Dobson si un profesor renumit de Tai Chi: Wang Shu-Chin.

Robert Nadeau a revenit in America la sfarsitul anului 1964 si incepe sa predea aikido in 1965, deschizand un mic dojo in Menlo Park, zona San Francisco. Are certificat de predare semnat de catre Morihei Ueshiba si Kisshomaru Ueshiba. A mai calatorit in Japonia in 1966 si 1967. Si-a mai planificat o calatorie in 1969, dar a anulat-o atunci cand a murit O'Sensei.

In 1970 munca sa a adus conceptele aikido-ului in diverse domenii precum psihologia, dezvoltarea personala, afaceri, sport, arta.

In calatoria din 1998 la Hombu Dojo, lui Robert Nadeau ii este recunoscuta contributia la propagarea aikido-ului si concentrarea pe partea spirituala a acestei arte de catre cel de-al 2-lea Doshu, Kisshomaru Ueshiba.

Robert Nadeau este co-fondator al Asociatiei de Aikido din California de Nord (AANC), al Asociatiei de Aikido din California (CAA) care sunt afiliate la Hombu Dojo. Are 7 Dan si i-a fost decernat titlul de Shihan de catre cel de-al 3-lea Doshu, Moriteru Ueshiba. Preda la City Aikido, San Francisco, precum si in dojo-ul din Mountain View si din San Jose. De asemenea, preda la diverse seminarii in intreaga lume.