Biografii

Zenzaburo Akazawa

 
 

1991 – 2007

Zenzaburo Akazawa s-a nascut în anul 1919, în Iwama, prefectura Ibaragi intr-o familie de credinciosi Omote-kyo. In august 1932 il insoteste pe prietenul sau, Shigemi Yonekawa, la un stagiu sponsorizat de catre Societatea de Budo (Senyokai Budo) la Iwama. Fascinat de ceea ce a vazut, a dorit sa se inscrie in Kobukan. Deoarece era prea tanar, a trebuit sa astepte inca 6 luni pentru a termina scoala elementara, inainte de a se putea inscrie ca uchi-deshi.

In primele 6 luni i s-a permis doar sa stea si sa urmareasca antrenamentele si sa aiba grija de Morihei Ueshiba. La scurt timp de la debutul sau este trimis la dojo-ul Budo Senyokai. Aici, O`Sensei preda o saptamana pe luna, in restul timpului, antrenamentele erau conduse de catre Noriaki Inoue, nepotul lui Ueshiba. Akazawa a stat aici timp de 2 ani si jumatate, fiind implicat in seminariile tinute de Budo Senyokai in toata Japonia. Reintors in Tokyo a continuat sa fie uchi-deshi, asistandu-l pe sensei Ueshiba in deplasarile sale.

Pe 16 mai 1937, la cererea lui Morihei, s-a inscris impreuna cu acesta in Kashima Shinto-Ryu, scoala traditionala de arme - dupa unele surse cel care s-a inscris impreuna cu Morihei Ueshiba, a fost fiul acestuia, Kisshomaru. Doi practicanti ai acestei scoli obisnuiau sa viziteze dojo-ul lui Ueshiba pentru a preda in afara practicii generale. Morihei Ueshiba supraveghea aceasta practica, iar dupa plecarea celor doi, continua antrenamentele aratand felul in care ar trebui sa se faca in "Aiki".

La varsta de 18 ani a fost inrolat si trimis in Manciuria, apoi s-a alaturat Marinei Imperiale si a petrecut 3 ani pe mare. Spre sfarsitul serviciului militar a predat aikido la Academia Navala din Tokyo. Impreuna cu O`Sensei a efectuat cateva turnee de predare a aikdoului la Academia Navala si la Scoala de Telecomunicatii din Yokosuka. Fiind apreciat de catre superiorii sai a predat aikido fortelor militare incepand cu martie 1943 pana in august 1945.

Dupa razboi s-a reintos in Iwama, dar a ramas doar o saptamana, dupa aceasta nemaimplicandu-se activ in aikido. Totusi, Zenzaburo si tatal sau au avut un rol decisiv în constructia dojo-ului din Iwama si a templului de Aikido (Aiki Jinja), ambele finalizate în 1942.

A murit in 2007, fiind considerat unul din cei mai vechi uchi-deshi din Kobukan.