Povestiri: 2

Gasirea unui diamant pe un drum noroios

 
 

Gudo a fost invatatorul imparatului. Totusi, el obisnuia sa calatoreasca singur ca si calaugar pribeag. O data, cand se afla pe drumul sau catre Edo, centrul cultural si politic al shogunatului, s-a apropiat de Takenaka, un mic sat. Era seara si o ploaie grea a inceput sa cada. Gudo a fost udat complet, iar sandalele sale din paie s-au stricat. La o ferma de langa sat a observat 4-5 perechi de sandale in fereastra si s-a decis sa cumpere o pereche uscata.

Femeia care i-a oferit sandalele, si vazandu-l cat este de ud, l-a invitat sa ramana peste noapte in casa ei. El a acceptat invitatia si a recitat o sutra in fata altarului familei. A fost prezentat mamei femeiei si copilului ei. Observand ca intreaga familie era deprimata, Gudo a intrebat ce s-a intimplat.

"Sotul meu este un jucator si un betiv", i-a spus sotia. "Cand se intimpla sa castige, bea si devine violent. Cand pierde, imprumuta bani de la altii. Cateodata, cand bea prea mult, nu mai vine acasa deloc. Ce pot sa fac ?" "Am sa te ajut", ii raspunse Gudo. "Uite aici niste bani. Adu-mi niste vin bun si ceva gustos de mancare. Apoi te poti retrage. Eu voi medita in fata altarului."

Cand stapanul casei se intoarse pe la miezul noptii, destul de beat, incepu sa strige: "Hei, sotie, am ajuns acasa Ai facut ceva de mancare pentru mine?"

"Am eu ceva pentru tine", replica Gudo. "S-a intamplat sa fiu prins de ploaie, iar sotia ta a fost amabila sa ma lese aici peste noapte. In schimb, am cumparat niste vin si peste, si poti sa te servesti" Omul a fost incantat. A baut tot vinul odata si s-a intins jos pe podea sa doarma. Gudo a ramas asezat in meditatie langa el. Dimineata, cand sotul femeii s-a trezit, uitase ce s-a intimplat in noaptea ce tocmai trecuse. "Cine esti tu ? De unde vii?" l-a intrebat pe Gudo care medita.

"Eu sunt Gudo din Kyoto si ma indrept spre Edo", i-a spus maestrul Zen. Omul a fost profund rusinat si si-a cerut scuze fata de invatatorul imparatului.

Gudo zambi: "Totul in aceasta viata este trecator. Viata este foarte scurta. Daca continui sa joci si sa bei, nu vei mai avea timp ramas sa faci altceva, si vei cauza suferinta familei tale." Sotul se simti ca si cum s-ar fi trezit dintr-un vis: "Ai dreptate. Cum as putea sa-ti multumesc pentru aceste invataturi minunate? Lasa-ma sa te insotesc putin si sa-ti car lucrurile."

"Cum doresti", ii raspunse Gudo. Cei 2 plecara. Dupa ce mersera 3 km, Gudo ii spuse sa se intoarca. "Mai lasa-ma sa te insotesc 5 km", il implora omul. Au continuat sa mearga. Poti sa te intorci acum", ii sugera Gudo. "Dupa 10 km" ii raspunse omul. "Intoarce-te acum", spuse Gudo, dupa ce trecusera cei 10 km.

"Am sa te urmez pentru tot restul vietii mele", a declarat omul.

Invataturile Zenului modern in Japonia provin din linia faimosului maestru care a fost succesor al lui Gudo. Numele sau a fost Mu-nan, omul care nu s-a intors inapoi.